Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Maďarsko a Poľsko zablokovali prijatie rozpočtu EÚ. Ohrozené sú miliardy eur aj pre Slovensko
Zdielať na

Maďarsko a Poľsko zablokovali prijatie rozpočtu EÚ. Ohrozené sú miliardy eur aj pre Slovensko

VARŠAVA/BUDAPEŠŤ /  Vlády Poľska a Maďarska v pondelok pohrozili vetovaním budúceho sedemročného rozpočtu Európskej únie a balíka pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur. Dôvodom sú pripravované pravidlá EÚ, podľa ktorých by EÚ mohla pozastaviť toky financií pre členské krajiny porušujúce princípy právneho štátu a hodnoty únie.

Dohodu o novom rozpočte EÚ medzi vyjednávačmi Rady EÚ a Európskeho parlamentu dosiahli minulý týždeň. Musia ju však ešte oficiálne potvrdiť ministri členských krajín a tiež poslanci europarlamentu. Rozpočet by mal vstúpiť do platnosti 1. januára 2021 a predstavitelia únie dúfajú, že budú mať dohodu schválenú v priebehu najbližších týždňov.

"Čelíme bezprecedentnej kríze a musíme urobiť všetko preto, aby sa táto kríza zdravotná a ekonomická neprehupla aj do tej sociálnej. Našou najlepšou odpoveďou na túto krízu bude schválenie nového 7-ročného rozpočtu nástroja na obnovenie našich ekonomík," uviedol pre TV JOJ eurokomisár Maroš Šefčovič. 

"Bez ich schválenia a bez toho, aby sme mohli začať čerpať od začiatku budúceho roka riskujeme nielen tisíce pracovných miest, ale aj živobytia naprieč celou Európou. Z tohto dôvodu musím povedať, že Euŕopska komisia je sklamaná z toho, že sa členským štátom nepodarilo dospieť k finálnej dohode. Apelujeme na zodpovednosť a dovoľujeme si pripomenúť, že toho času určite nie je nazvyš," dodal Šefčovič. 

Spomenutý plánovaný mechanizmus vyvolal tvrdý odpor vo Varšave a Budapešti. Tamojšie pravicové vlády sa stavajú proti nástroju, ktorý by Poľsku a Maďarsku mohol spôsobiť absenciu peňazí EÚ v prípade, ak budú pokračovať v politike, ktorú EÚ považuje za porušenie demokratických štandardov.

Tlačový šéf maďarského premiéra Viktora Orbána Bertalan Havasi v pondelok uviedol, že Orbán napísal list nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, v ktorom uviedol, že bude vetovať rozpočet a postpandemický balíček opatrení.

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro zasa v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Poľsko nevysloví súhlas s mechanizmom, ktorý radikálne obmedzí suverenitu Poľska, pričom ho vykreslil ako pokus nemeckého predsedníctva EÚ o kontrolu nad Poľskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy