Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné
Zdielať na

Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

BRATISLAVA / V Európskom parlamente sa toho opäť udialo dosť, no k Slovákom sa informácie zo Štrasburgu tak ľahko nedostanú. O všetkých dôležitých zmenách a schválených normách porozprával v Ranných novinách europoslanec Peter Pollák.

​Na pôde Európskeho parlamentu sa riešili pravidlá pre umelú inteligenciu, médiá a sloboda novinárov. Poslanci schválili aj normu Euro 7. Čo z toho je pre vás najdôležitejšie?

Myslím si, že všetky tie body sú veľmi dôležité a rovnako aj pre ľudí žijúcich na Slovensku. Začíname sa zoznamovať s umelou inteligenciu a, bohužiaľ, aj my zisťujeme, že prináša svoje hrozby. Pochválim v tomto prípade Európsky parlament, pretože sme prví vo svete, ktorí sa začali zaoberať pravidlami umelej inteligencie. Ostatné spoločenstvá sa tomu zatiaľ nevenujú. 

Samozrejme, sloboda médií je veľmi dôležitá téma nielen vo svete, v Európe, ale aj na Slovensku. Parlament v tomto volebnom období je prelomový aj v ochrane životného prostredia. Týchto päť rokov Európsky parlament priniesol veľké zmeny, aby sme zanechali našu planétu našim deťom čistejšiu, ako ju máme teraz.

To znie dobre, ale nie zo všetkých návrhov v Európskom parlamente sú všetci nadšení. Tým narážam na normu Euro 7. Autá budú mať svoj environmentálny pas a automobilky s týmto návrhom neboli spokojné. Takže v akom je to stave a čo presne prinesie?

Niekedy tie plány, ktoré si európski politici dávajú, nie sú realizovateľné. Potom slovenské automobilky nemali pozitívny ohlas na to, čo sa v tom opatrení vyskytlo. A ja som rád, že sme to napravili nejakým spôsobom. Je to dobrá správa aj pre slovenské automobilky, pretože v jednom čase, keď tlačíme automobilový priemysel, aby prešiel z výroby áut so spaľovacím motorom na autá bez emisné, v tom istom čase sa snažili európski politici tlačiť na výrobcov áut, aby investovali do spaľovacích motorov tak, aby produkovali menej emisných plynov.

Vy ste to už načrtli, že sa hovorilo aj o umelej inteligencii, a že Európa je lídrom v zavádzaní pravidiel. Vy ju vnímate viac ako hrozbu alebo  ako osoh. Aké pravidlá ste nastavili v rámci europarlamentu?

Asi každému z nás sa páči to, že sadnete do auta a nemusíte ho riadiť. Ale po tom, ako zistíte, že tá umelá inteligencia vyrobí napríklad video, ktoré je nerozoznateľné od originálu a teda to video napríklad za vás hovorí niečo, čo by ste nikdy v živote nepovedali. To už je vnímané ako hrozba a snažíme sa otvoriť novým technológiám tak, aby sme ich nejakým spôsobom mali pod kontrolou.

Veľa vecí nemáme pod kontrolou, sociálne siete, neviem dezinformácie a toto je jedna z vecí, ktorú teda absolútne nemá nikto na svete pod kontrolou. 

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Petrom Pollákom

Súvisiace články

Najčítanejšie správy