Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lucia Ďuriš Nicholsonová: Choďte sa spýtať tých matiek v rómskych osadách či ich baví rodiť toľko detí
Zdielať na

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Choďte sa spýtať tých matiek v rómskych osadách či ich baví rodiť toľko detí

BRATISLAVA / Do relácie Ranné noviny prišla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, aby porozprávala o návšteve delegácie z európskeho parlamentu.

Jedným z cieľov delegácie bolo navštíviť miesta, na ktorých žijú sociálne slabší a zistiť ako pomáha čerpanie z fondov. "Cieľom bolo pozrieť sa ako sme sa posunuli v rómskych osadách. Za tie roky, čo čerpáme európske peniaze, ako sa nastavili sociálne podmienky v osadách, ako využívame peniaze," upresnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Progres v rómskych osadách je malý

Podľa slov europoslankyne sa čerpanie z fondov v rómskych osadách veľmi neukazuje. "Navštívili sme Lunik IX. Ja sa priznám, že pôvodne som neplánovala tam ísť lebo tam chodí každý. Ja som Lunik IX. poznala z minulosti a mala som pocit, že tam nie je čo ukázať, ale naopak. Všetky mimovládne organizácie mi pred touto návštevou hovorili, že ak chcete vidieť ako sa to dá robiť, choďte na Lunik IX," povedala Ďuriš Nicholsonová s predpoveďou, že práve toto sídlisko bude v budúcnosti pozitívnou ukážkou toho ako sa dajú využiť finančné prostriedky z fondov EÚ. Na druhej strane doplnila, že sa to nedeje ako zázrak a je na tom veľa práce. "Pre politika je táto otázka toxická, lebo to nie je iba na obdobie 4 rokov," vysvetlila europoslankyňa. Podľa jej slov boli kolegovia zaskočení tým, že ešte dnes v osadách si prikurujú pálením pneumatík a ohrozujú tak zdravie detí. 

Na školách nám chýba sexuálna výchova a jedným z dôsledkov sú mnohopočetné rodiny v rómskych osadách. "Choďte a spýtajte sa tých matiek či ich baví toľko rodiť. Nie je to o sociálnych dávkach. Chýba sexuálna výchova na školách. Tie ženy sú nevzdelané," konštatovala europoslankyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy