Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiar v Bratislave: Plamene zachvátili budovu v Rači. Ľuďom odporučili mať zatvorené okná
Zdielať na

Požiar v Bratislave: Plamene zachvátili budovu v Rači. Ľuďom odporučili mať zatvorené okná

BRATISLAVA / Plamene zachvátili opustenú budovu na Račianskej ulici, ktorá kedysi patrila výrobcovi olejov. Dym valiaci sa zo strechy si ako prvá všimla mestská polícia. Na mieste zasahovalo takmer 50 hasičov s výškovou technikou. Krátko po 19-tej sa podarilo hasičom požiar uhasiť. Objekt ešte budú cez noc kontrolovať dobrovoľní hasiči.

Požiar vypukol v starej budove lisovne a našťastie si nevyžiadal žiadne zranené osoby či obete. "Takmer 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahuje pri požiari opustenej budovy na Račianskej ulici v Bratislave, ktorý vypukol dnes pred desiatou hodinou ráno. Ide o historickú dvojpodlažnú budovu s rozlohou 60x40 metrov s dreveným krovom a eternitovou strechou. Budova je v asanácii. Na mieste zasahujú hasiči zo všetkých bratislavských hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z Ružinova, Petržalky, Starého mesta a Podunajských Biskupíc. Hasiči tiež vykonávajú opatrenia na zamedzenie rozšírenia požiaru na okolité objekty a merajú kvalitu ovzdušia. Zatiaľ neboli namerané zvýšené hodnoty nebezpečných látok. Veliteľ zásahu si na miesto vyžiadal hasičský dron,"  informoval hasičský zbor.

Mestská polícia v tejto súvislosti vydala odporúčanie, aby si ľudia v okolí pozatvárali okná, kým sa nepodarí plamene skrotiť. "Vzhľadom na to, že unikajúci dym sa šíri smerom do lokality Rače a Krasňan, odporúčame obyvateľom týchto častí mesta, aby boli obozretní a neotvárali okná na svojich príbytkoch, pokým sa hasičom nepodarí požiar úplne uhasiť,"  uviedla. 

Starosta mestskej časti Nové Mesto na sociálnej sieti potvrdil,  že v budove lisovne neboli uskladnené nebezpečné látky. Monitoring ovzdušia taktež nemal potvrdiť žiadne takéto látky. "Na mieste v tejto chvíli zasahujú štyri profesionálne hasičské jednotky a päť dobrovoľných hasičských jednotiek. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov nedošlo k šíreniu požiaru," napísal na sociálnej sieti krátko po obede. 

Podľa polície privolaný zisťovateľ príčin požiaru na mieste nedokázal určiť presnú príčinu vzniku požiaru. Škoda pri tomto požiari bola vyčíslená na viac ako 266 000,- eur. "Vyšetrovateľ PZ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci," informovala bratislavská polícia.

Požiar sa podarilo lokalizovať

Krátko pred 17-tou hodinou sa podarilo hasičom lokalizovať. "Požiar budovy na Račianskej ulici v Bratislave sa hasičom pred malou chvíľou podarilo dostať pod kontrolu. Momentálne rozoberajú strešné a stropné konštrukcie a dohášajú ohniská. Z dôvodu vysokej škody predbežne vyčíslenej na 265 tisíc eur bola na miesto vyslaná expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z PTEÚ MVSR v Bratislave," skonštatoval zbor.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy