Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šéfka Európskej komisie o stave Európskej únie: Odvaha má meno, a to meno je Ukrajina
Zdielať na

Šéfka Európskej komisie o stave Európskej únie: Odvaha má meno, a to meno je Ukrajina

ŠTRASBURG / V stredu 14. septembra, o 9:00 predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová každoročnú správu o stave Únie. Správa je pre Európsku komisiu príležitosťou nastaviť si nové ambície, obzrieť sa za predošlým rokom a naplniť záväzky, ktoré si Komisia doposiaľ stanovila. Zároveň priblíži priority, ktoré budú pre Európu kľúčové v budúcom roku. Čestným hosťom prejavu bola ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská. Pro ohlásení Zelenskej európsky parlament stál a vrúcnym potleskom ju privítal.

Pandémia, vojna na Ukrajine, sankcie, prebiehajúca klimatická kríza a energetická kríza, a návrhy na zmiernenie jej dopadov. Aj na tieto témy reflektovala vo svojej tretej výročnej správe predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred plénom Európskeho parlamentu v Štrasburgu. 

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová privítala von der Leyenovú a Zelenskú so slovami, že EÚ podporuje Ukrajinu v obrane proti vojenskému agresorovi. S odkazom na vysoké ceny energií Metsolová dodala, že občania EÚ potrebujú tiež "zodpovedné a niekedy dokonca ťažké rozhodnutia v súvislosti s vojnou na našom kontinente".

Podľa Ursuly von der Leyen ukazuje Ukrajina silu a odvahu

Ursula von der Leyenová začala svoju každoročnú správu slovami, že nikdy pred tým parlament nedebatoval o stave Únie počas vojny. Vojna je podľa predsedníčky Európskej komisie zverstvo, ktoré pácha Rusko na nevinných Ukrajincoch. "Od toho momentu Európania dostali odvahu urobiť správnu vec," vyhlásila. Pred 15 rokmi, počas hospodárskej krízy, nám podľa Leyenovej trvalo roky, kým sme sa z toho spamätali. Počas pandemickej krízy, nám to trvalo týždne. Ale keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, trvalo to len deň. Podľa jej slov na to môžeme byť pyšní.

Pokračovala, že nasledujúce chvíle pre nás nebudú jednoduché, rodiny majú ťažkosti. Musíme robiť skutky nie len pre Ukrajinu, ale pre všetkých Európanov. "Toto nie je len vojna Ruska proti Ukrajine. Je to vojna o ekonomike, hodnotách a našej budúcnosti," povedala.

Musíme mať podľa nej odvahu. "Putin prehrá," vyhlásila Ursula, na čo nasledoval potlesk. "Dnes má odvaha meno, a to meno je Ukrajina. Má tiež tvár, a to sú tváre ukrajinských mužov a žien, ktorí sa postavili proti ruskej invázii," pokračovala o vojne na Ukrajine. Prihovorila sa priamo Olene Zelenskej. Chce to odvahu, postaviť sa Putinovej agresii. "Posledné dni vidíme to, že odvaha Ukrajiny sa vyplatila. Preto, že Zelenskyj ostal a bojoval. Dodali ste guráž všetkým národom," hovorí Ursula von der Leyen Olene Zelenskej.

Poďakovala všetkým Ukrajincom, na čo nasledovalo vyhlásenie: "Sláva Ukrajine." 1 000 výrobcov opustilo Rusko, znížila sa výroba áut, Ruská výroba je poškodená. "Sankcie musia pokračovať," povedala. Náprava Ukrajiny bude ťažká. Veľa detí utrpelo hrôzy, Rusi im nedávajú naspäť nie len školy, ale tiež nemocnice. Vysvetlila, aké je ťažké poslať deti do školy, v týchto situáciách. Budúcnosť Ukrajiny závisí na deťoch, ktoré tam študujú, a preto bude Európska únia finančne podporovať školský systém Ukrajiny. Oznámila, že blok poskytne aj 100 miliónov eur na výstavbu zničených škôl. 

Von der Leyenová dnes pôjde do Kyjeva

Dnes Ukrajina exportuje energie do Európskej únie, vďaka jej pomoci. Solidarita má podľa Ursuly von der Leyen veľký úspech a obchod únie je úspešný. EÚ pomôže Ukrajine aj tým, že otvorí svoj jednotný trh ďalším ukrajinským produktom a podrobnosti prediskutuje s prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Dnes idem do Kyjeva diskutovať so Zelenským, pretože jednotný trh má budúcnosť," vyhlásila. EÚ už Ukrajine od februárového začiatku ruskej invázie poskytla pomoc v hodnote miliárd eur.  

"Posledné roky ukázali, čo Európska únia dokáže, keď je jednotná," povedala. Počas pandémie sme boli schopní vynaliezať vakcíny. Všetko sme podľa nej dosiahli, lebo sme boli jednotní. "Držme sa plánu a posielajme peniaze. Naše deti potrebujú udržateľnosť," povedala. Musíme čeliť aj realite verejného dlhu. 

Povedala, že sme mali poslúchať tých, ktorí poznajú Putina. Hlasy, ktoré hovorili, že Putin sa nezastaví. EÚ podľa nej mala viac vnímať vyjadrenie svojich priateľov na Ukrajine, v Moldavsku, Gruzínsku aj varovanie bieloruskej opozície, ale tiež počúvať hlasy zo samotnej únie. Von der Leyenová v tejto súvislosti spomenula Poľsko, pobaltské štáty a ďalšie štáty EÚ z celej strednej a východnej Európy.

"Musíme zastaviť závislosť od Ruska," povedala von der Leyen.

EÚ obmedzí nadmerné zisky výrobcov energií, štáty získajú 140 miliárd eur

Musíme sa spoliehať na spoľahlivých dodávateľov, ako napríklad USA. Energetický trh manipuluje Rusko. Tento trh s Ruskom už nefunguje a nepokračuje. Európska únia sa snaží o to, aby závislosť od Ruska bola čo najnižšia, napríklad aj v oblasti energetiky. Európska komisia navrhuje zastropovať ceny elektriny vyrábané z neplynových zdrojov, z predaja ktorých majú výrobcovia nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien. Krízové opatrenie prinesie podľa Ursuly von der Leyen členským krajinám Európskej únie 140 miliárd eur, ktoré môžu využiť na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami. Únijná exekutíva podľa nej tiež chce, aby členské krajiny obmedzili spotrebu elektriny.

EÚ chce podporovať firmy, ktoré vyrábajú elektrinu. "V týchto časoch je dôležité, aby sme podporovali tých, ktorí to najviac potrebujú," povedala v súvislosti s rodinami z Ukrajiny, ale tiež Európanov postihnutých zvýšením cien. Musia pracovať na nižších cenách plynu a elektriny. Budú pracovať na opatreniach, ktoré by pomohli tieto ceny znížiť. 

Predsedníčka Európskej komisia navrhla reformu trhu s elektrinou

Je podľa nej potrebná "hĺbková a komplexná reforma trhu s elektrinou“ s cieľom zredukovať vplyv zemného plynu na ceny elektriny. Viaceré členské štáty Európskej únie už pred začiatkom ruskej vojny na Ukrajine vyzývali na dôkladnú a štrukturálnu reformu energetického trhu eurobloku, pretože boli presvedčené, že vplyv plynu na stanovovanie veľkoobchodnej ceny elektriny je neprimeraný.

"V roku 1970 svet čelil krízu fosílnych palív. Dnes sme na tom tak isto," vyhlásila. Kroky, ktoré robili, neboli dobré a poškodili aj životné prostredie. Skutočný problém boli fosílne palivá samé o sebe. Podľa nej je cesta, aby sa nesústredili len na rýchle vysporiadanie sa s problémami, ale urobili aj reformy.

Od októbra musia by členské štáty prispôsobené tomu, aby znížili svoj dlh, mali by otvoriť svoj priestor pre finančné stratégie. "Stabilita a rast môžu ísť spolu len ruka v ruke," povedala. Musíme sa spoliehať na hodnoty, ktoré má ekonomický trh. Pokrýva veľké risky života, ako chorobu, vek, no zároveň otvára možnosti. 

Von der Leyenová dnes uviedla, že zásadný podiel na bezprecedentnom zdražovaní majú ruské manipulácie s dodávkami plynu. Rusko podľa pozorovateľov znižovaním objemu dodávaného plynu či úplným zastavovaním dodávok reaguje na postoj európskych krajín k jeho agresii voči susednej Ukrajine a ich jasnú podporu brániacemu sa Kyjevu. Moskva opakované obmedzenia dodávok obvykle zdôvodňuje technickými problémami.

"Radšej plyn spália, než by ho dodávali. Tento trh už nefunguje," vyhlásila šéfka komisie. EÚ podľa nej síce už výrazne obmedzila svoju závislosť na ruskom plyne a naplnila 84 percent kapacity svojich zásobníkov, v záujme stabilizácie cien však musí podniknúť ďalšie kroky.

K tým dlhodobým bude patriť snaha o oddelenie ceny plynu a elektriny, na ktorej zdraženie má v súčasnosti práve plyn kľúčový vplyv. "Preto podnikneme hlbokú a celkovú reformu trhu s elektrinou," sľúbila von der Leyenová.

Šéfka EK vyzdvihla potenciál vodíka

"Vodík môže v Európe znovu rozdať karty," vyhlásila predsedníčka EK. Počiatky energetickej transformácie už sú podľa nej zrejmé, napríklad na severe Nemecka, kde jazdia vlaky poháňané zeleným vodíkom. "Musíme našu vodíkovú ekonomiku posunúť z niečoho okrajového do veľkého merítka," pokračovala.

Európska komisia podľa nej za týmto účelom zriadi "Európsku vodíkovú banku", ktorá pomôže vybudovať budúci trh s vodíkom. Nový orgán vraj bude môcť investovať tri miliardy eur a bude ťažiť predovšetkým z prostriedkov z únijného fondu pre inovácie. "Musíme vytvoriť tvorcu trhu s vodíkom, v snahe zaceliť medzeru v investíciách a prepojiť budúce dodávky s dopytom," povedala von der Leyenová.

von der Leyenová o korupcii

"Keď chceme byť spoľahliví, musíme tiež znížiť korupciu v našich domovoch," vyhlásila, na čo nasledoval potlesk. Musíme podľa nej bojovať proti zneužívaniu moci. Európska komisia predstaví nové pravidlá pre boj s korupciou, povedala von der Leyenová. Sľúbila tiež lepšiu ochranu demokracie a dôsledný dohľad nad právnym štátom.

Prístup EÚ k ukrajinským utečencom by namiesto výnimky mohol byť šablónou pre zvládanie migrácie, povedala šéfka Európskej komisie von der Leyenová.

Komisia podľa Leyenovej v nasledujúcom roku predloží aktualizáciu únijného právneho rámca pre boj s korupciou. Sprísniť chce normy týkajúce sa porušenia zákona, ako je nezákonné obohacovanie, obchodovanie s vplyvom a zneužitie právomoci. Korupciu by ale podľa nej mala EÚ dôslednejšie postihovať aj vo svete, preto komisia navrhne jej zaradenie do celosvetového systému únijných sankcií. Únijná exekutíva predloží aj balíček návrhov na ochranu demokracie vo svete.

Komisia splnila všetkých svojich 6 cieľov

V decembri 2019 si Komisia Ursuly von der Leyenovej vytýčila nový a ambiciózny kurz smerom k zelenšej, digitálnejšej a spravodlivejšej Európskej únii. Komisia kurz udržala a splnila všetkých svojich šesť hlavných cieľov, pričom zároveň riešila dve bezprecedentné krízy - pandémiu koronavírusu a vojnu Ruska proti Ukrajine.

Najčítanejšie správy