Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukrajinu musíme zrekonštruovať a integrovať ju do euroatlantického spoločenstva, tvrdí EÚ
Zdielať na

Ukrajinu musíme zrekonštruovať a integrovať ju do euroatlantického spoločenstva, tvrdí EÚ

ŠTRASBURG / Ukrajinu musíme zrekonštruovať a integrovať ju do euroatlantického spoločenstva. Európsky parlament nevidí inú cestu pre našu susediacu krajinu, ak chceme mať v tesnom susedstve pokoj a stabilitu. Od začiatku ruskej vojny sa už Ukrajine pomohlo takmer 50 miliardami eur. Najnovšie si členské krajiny Únie budú vyberať, v akej oblasti budú Ukrajine pomáhať.

Školstvo bude na Ukrajine obnovovať Nemecko, cesty Španielsko, zdravotníctvo bude mať na starosti Poľsko. V Európskom parlamente prebieha debata, kto bude ako pomáhať. "Samozrejme, treba zabrániť tomu, aby sa z toho stal jeden veľký biznis, na ktorom zarobia iba určité firmy z určitých krajín,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD).

Slovensko by napríklad mohlo mať na Ukrajine na starosti pomoc malým a stredným podnikom. Slovenskí europoslanci hovoria o jedinečnej príležitosti. "Intenzívna spolupráca s Ukrajinou je výhodná pre obe strany,“ podotkol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). "Aby sme my boli tým mostom medzi Ukrajinou a zvyškom Európy,“ doplnil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE).

Najmä ľudia z východného Slovenska by pri obnove po vojne mohli nájsť dobre platenú prácu - či už v stavebníctve alebo priemysle. "Aby sme na obnovu Ukrajiny použili predovšetkým zmrazené ruské zdroje, vytvárame právny rámec pre ich použitie,“ priblížil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

S neformálnou integráciou Ukrajiny chce Európsky parlament začať už teraz, napríklad v Rade alebo Komisii. "Môžeme nejakým spôsobom urobiť určité kroky na postupnú integráciu do spoločného trhu,“ europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). "Za suseda musíme mať stabilného a hlavne bezpečného suseda a nie rozvrátenú krajinu,“ uzavrel europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP).  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy