Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dezinformácie o vakcínach riešil na Slovensku už aj veľmi vplyvný eurokomisár. Upresnil ako sa únia chystá zakročiť
Zdielať na

Dezinformácie o vakcínach riešil na Slovensku už aj veľmi vplyvný eurokomisár. Upresnil ako sa únia chystá zakročiť

EÚ/SLOVENSKO / Dezinformácie o vakcínach riešil už na Slovensku aj veľmi vplyvný eurokomisár Thierry Breton. Navštívil tri krajiny Únie, kde je zaočkovaných najmenej ľudí. Teda okrem Slovenska ešte Bulharsko a Rumunsko. Podľa neho budeme musieť proti dezinformáciám zakročiť na európskej úrovni. Zároveň potvrdil, že na budúci rok budú k dispozícii vakcíny druhej generácie, ktoré budú účinnejšie proti novým mutáciám.

Eurokomisár pre vnútorný trh, ktorý nečakane navštívil Slovensko, osobne zisťoval či krajiny ako je tá naša, dokážu účinne vyvracať nezmysly o vakcínach. “Toto sa ale nedeje iba na Slovensku. Na sociálnych sieťach sa už s nepravdivými informáciami o vakcínach stretol takmer každý,” povedal Breton.  

Európsky parlament nedávno napríklad vypočúval bývalú zamestnankyňu facebooku, ktorá sa stala whistleblowerkou. Verejnosť chcela upozorniť na praktiky, ktoré majú podľa nej vážne dopady na spoločnosť. "Vedenie spoločnosti presne vie, ako by mohol byť facebook bezpečnejším miestom. Zmeny však nespraví, pretože na prvom mieste má svoje astronomické zisky,” povedala bývalá zamestnankyňa facebooku Frances Haugen. 

Šéf facebooku Zuckerberg na to reagoval tým, že tvrdenie nemá logiku keďže je v rozpore s firemnými cieľmi. Lenže už aj čoraz viac politikov v Bruseli hovorí, že sociálna sieť ohrozuje psychiku detí a najmä rozoštváva spoločnosť.

Europoslanec Vladimír Bilčík ako jediný slovenský poslanec napríklad pripravuje reguláciu sociálnych sietí. “Existujú tu veľké masívne, manipulatívne kampane a tie sociálne platformy vlastne majú algoritmy nastavené takým spôsobom, že podporujú ich šírenie a tu ide o to, aby tie pravidlá fungovali preventívne,” uviedol europoslanec Bilčík. 

“Väčšiu vizibilitu musia mať práveže pravdivé informácie o vakcínach a nie hoaxy,” uviedol Breton. Nová legislatíva, ktorú pripravuje Brusel, tak má včas zamedziť masívnemu zdieľaniu dezinformácii. “Tie pravidlá budú silné a vynútiteľné, pretože budú spoločné európske, o to sa dnes usilujeme," dodal Bilčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy