Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Končiaci slovenský veľvyslanec v Británii odovzdal v Londýne vysoké vyznamenania
Zdielať na

Končiaci slovenský veľvyslanec v Británii odovzdal v Londýne vysoké vyznamenania

LONDÝN / V Londýne sa uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti ukončenia diplomatickej misie veľvyslanca Slovenskej republiky Ľubomíra Reháka v Spojenom kráľovstve, ktorý tento post zastával od roku 2015. Ocenením jeho práce bolo okrem iného tiež víťazstvo v prestížnej ankete londýnskeho časopisu Diplomat v roku 2017, kedy sa na základe hlasovania členov vyše 20 tisícového diplomatického zboru z viac než 180 diplomatických misií v hlavnom meste Británie stal Európskym diplomatom roka.


Súčasťou akcie bolo udeľovanie medailí a tiež prezentácia najnovšej tvorby dirigenta, klaviristu a skladateľa Petra Breinera, ten sa po 13 rokoch presťahoval z USA do britskej metropole. Slovenský rodák, ktorý sa venuje interpretácii klasickej a filmovej hudby, ale aj džezu, či tanga a jeho doterajšie diela sú zachytené na viac ako 150 digitálnych a 100 analógových nahrávkach, z ktorých sa po celom svete predalo viac ako 1,5 milióna kusov, predviedol svoje umenie priamo na pôde slovenskej ambasády.

Z jeho hudby bol nadšený nielen slovenský veľvyslanec, ale aj prítomní hostia a ocenené osobnosti, ktorým Ľubomír Rehák odovzdal najvyššie rezortné vyznamenanie Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka. Česť prevziať medailu "Za zásluhy o slovenskú diplomaciu" dostala Lady Milena Grenfell-Baines, jedna zo 669 zachránených detí, ktorá sa do Veľkej Británie dostala v roku 1939, krátko pred začiatkom 2.svetovej vojny, v tzv. detských transportoch, hlavne vďaka pomoci britského makléra a humanitarneho pracovníka Sira Nicholasa Wintona. O tejto úžasnej žene a podobných osudoch iných Wintonových detí, bol natočený aj dokumentárny film s názvom "Ruky na skle", na ktorého výrobe sa podieľala TV JOJ. Lady Milena je, ale aj aktívny člen komunity Čechov a Slovákov v Spojenom kráľovstve a svojou činorodosťou dodnes pomáha Veľvyslanectvu SR v Londýne.


Ďaľším oceneným bol, ako on sám o sebe tvrdí, zarytý Čechoslovák Dr. Jan Telenský, podnikateľ a filantrop, ktorý emigroval z okupovaného Československa v auguste 1969. V ostrovnej monarchii vybudoval úspešné stavebné spoločnosti a na Slovensku, v podtatranskom regióne, významne investoval do oblasti cestovného ruchu, k čomu určite prispelo aj to, že jeho manželka Alena pochádza z Popradu. Patrí k veľkým prívržencom kultúry, umenia, či športu a jeho nepretržitá podpora umožnila slovenskej ambasáde organizovať za kanálom La Manche mnoho skvelých podujatí prezentujúcich kultúru a tradície Slovákov.

Tretím hrdým držiteľom medaile sa stal kňaz Tibor Borovský, duchovný otec Slovenskej katolíckej misie v Londýne. Otec Borovský pravidelne cestuje do rôznych kútov Veľkej Británie a poskytuje pastoračnú starostlivosť Slovákom žijúcim na britských ostrovoch. Už dlhých 11 rokov im pomáha pestovať vieru, spolupatričnosť, národnú hrdosť, kultúru a jazyk ich predkov.

Čo dodať na záver... snáď len toľko, že aj vďaka týmto trom vzácnym ľuďom je život rodákov spod Tatier v Spojenom kráľovstve jednoduchší a krajší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy