Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Žilinská nemocnica zaznamenala prvý prípad pozitívneho novorodenca
Zdielať na

Žilinská nemocnica zaznamenala prvý prípad pozitívneho novorodenca

ŽILINA / V Žilinskej nemocnici rodila Covid pozitívna mamička a pozitívny test na koronavírus vyšiel aj jej synčekovi Matejovi. Novorodenca v pôrodnici monitorovali a viac krát pretestovali. Vo štvrtok, po viac ako týždni mohla mamička a jej Matejko, opustiť brány nemocnice.

V posledných 3 mesiacoch rodilo v žilinskej nemocnici už 14 rodičiek s pozitívnym testom na covid 19. No objavil sa už aj prvý prípad covid pozitívneho novorodenca. Lenka šla do pôrodnice s pocitom, že je úplne zdravá. "Otestovali ma a zistili, že som pozitívna. Bola som prekvapená, lebo som nebola v kontakte s nikým, kto by bol pozitívny," povedala mamička.

Budúca mamička tak musela byť v izolačnej izbe , k dispozícii mala pôrodnú asistentku. "Ku covid pozitívnej mamičke chodia asistentky v ochranných pracovných pomôckach, s rúškami, rukavicami a štítom," uviedla vedúca pôrodná sestra Lenka Játiová."Čo sa týka prístupu nemôžem sa sťažovať," skonštatovala mamička Lenka.

Matej sa narodil spontánne, Lenka si vybrala možnosť mať syna pri sebe. "Bábätko sa testovalo do 24 hodín po narodení a vyšiel prvý test pozitívny," informovala primárka novorodeneckého oddelenia Katarína Jackuliaková.

"Bolo to dosť nepríjemné pre mňa, že má malý ale nemal príznaky bol monitorovaný," vyrozprávala mamička novorodenca. "Po troch dňoch sme urobili kontrolný test a ten bol negatívny," dodala primárka Jackuliaková.

Tento prípad radia k falošne pozitívnym výsledkom, čo je popísané aj v odborných článkoch. "Je to vysvetľované tým, že dieťa porodené spontánne, ako keby odrážalo status matky, výter bol falošne pozitívny odrážal infekciu matky," vysvetlila primárka.

Žilinská nemocnica stále ponúka matke možnosť mať dieťatko pri sebe aj keď je covid pozitívna a čoraz viac mamičiek túto možnosť aj využíva. "Je veľmi dôležité, aby sa maminka aj keď má bábätko pri sebe chránila, aby sme znížili riziko prenosu ochorenia na dieťatko," uzavrela hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy