Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pellegrini rokoval so šéfkou Európskej komisie: Šefčovič má šancu na významný post
Zdielať na

Pellegrini rokoval so šéfkou Európskej komisie: Šefčovič má šancu na významný post

BRUSEL / Maroš Šefčovič má dobré šance na to, aby získal významnú pozíciu v rámci novej Európskej komisie. Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen ho považuje za jedného z najskúsenejších kandidátov, chce s ním úzko spolupracovať. Šefčovič bude eurokomisárom štvrtý raz, dvakrát bol už podpredsedom Komisie. Očakáva sa, že by tento post mohol získať opäť. To ale musí oznámiť a odobriť sama von der Leyen. Vyplýva to zo slov premiéra Petra Pellegriniho, ktorý o zostavovaní novej Komisie s von der Leyen rokoval v Bruseli.

Šefčovič je v súčasnej Komisii podpredsedom pre energetickú úniu, toto portfólio teda už nemôže opätovne získať. "Môžem potvrdiť, že Maroša Šefčoviča považuje za jedného z najskúsenejších komisárov, ktorí sú nominovaní a chce s ním spolupracovať veľmi intenzívne, chce ho mať v tom užšom portfóliu komisárov. Môžem potvrdiť, že by mal hrať dôležitú úlohu,“ povedal Pellegrini s tým, že bližšie to nemôže špecifikovať, keďže záverečné negociácie ešte pokračujú.

Okrem toho sa Pellegrini s von der Leyen zhodli na dôležitosti boja proti klimatickým zmenám. Pripomenul., že Slovensko je jedinou krajinou V4, ktorá sa prihlásila k uhlíkovej neutralite. Práve boj proti klimatickým zmenám je jednou z hlavných priorít von der Leyen. Podľa Pellegriniho Slovensko cieľ môže dosiahnuť vďaka svojmu energetickému mixu.Takisto ocenil záujem novej šéfky Komisie o sociálne veci, napríklad o európsku minimálnu mzdu či poistenie v nezamestnanosti. "Spoločne sme skonštatovali, že Európa sa musí vrátiť k líderstvu - v moderných technológiách, v ochrane planéty. Musí byť vzorom. Musíme nastaviť trend a u pani predsedníčky vidím entuziazmus a chuť vrátiť Únii líderstvo v mnohých týchto oblastiach," dodal premiér.

Rokovanie s von der Leyen bolo podľa neho priateľské a konštruktívne. Okrem miesta pre Šefčoviča Pellegrini deklaroval, že Slovensko chce byť integrálnou súčasťou EÚ. Dotkli sa aj budúcnosti Európskej únie.

Európsky parlament odobril Ursulu von der Leyen ako šéfku Komisie v júli. Témy, ktorým sa budú jednotliví komisári počas svojho päťročného mandátu venovať, chce von der Leyen oznámiť v najbližšom čase. Slovensko po štvrtý raz nominovalo Maroša Šefčoviča, ktorý v Komisii Jeana-Clauda Junckera zastával post podpredsedu pre Energetickú úniu. Von der Leyen chce, aby polovicu jej kabinetu tvorili ženy. Pellegrini nevníma ako negatívum to, že Bratislava ženu neponúkla, keďže sme ponúkli skúseného kandidáta, ktorého vnímajú v Bruseli ako excelentne pripraveného profesionála. Zatiaľ jediná krajina, ktorá svojho zástupcu nenominovala, je Taliansko, kde sa v týchto dňoch tvorí nová vláda. Česko opäť nominovalo komisárku pre spravodlivosť a rodovú rovnosť Věru Jourovú, o nej sa hovorí ako o možnej podpredsedníčke Komisie.

Nová komisia začína od novembra

Nová Európska komisia by sa mala ujať mandátu od novembra, Slovensko v nej bude zastupovať terajší eurokomisár Maroš Šefčovič. To, aké portfólio v novej komisii dostane, ešte nie je známe. Očakáva sa, že by sa mal venovať silným ekonomickým alebo priemyselným témam.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy