Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
ZMOS prichádza s myšlienkou zriadenia záchytiek. Mali by pomôcť vyriešiť problém s opitými ľuďmi
Zdielať na

ZMOS prichádza s myšlienkou zriadenia záchytiek. Mali by pomôcť vyriešiť problém s opitými ľuďmi

SLOVENSKO / Zatiaľ, čo v susednom Rakúsku aj v Čechách dodnes fungujú, na Slovensku sme ich zrušili pred vyše desiatimi rokmi. Takzvané záchytky, na tieto miestnosti pre ľudí pod vplyvom alkoholu, si mnohí určite spomínate. Aktuálne sa znova uvažuje o ich zriadení. Financovať by ich mal štát, ktorý vyberá dane z alkoholu a tabaku.

Prvá záchytka bola zriadená v Prahe v roku 1951

Poslednú na Slovensku zrušili v Trnave v roku 2010. Ročne ich u nás fungovalo zhruba štyridsať. ZMOS hovorí nielen o ich dôležitosti ale navrhuje to, aby sa zriadili znova. Samosprávy totiž trápia mnohé problémy, ktorých autormi sú práve ľudia pod vplyvom alkoholu. "Bolo aj domáce násilie, kedy sme zasahovali v bytoch, manželské a rodinné problémy, kde sme brali človeka do záchytnej stanice," informuje zástupca náčelníka MSP Humenné Miroslav Jevič. "Vandalizmus, ničenie verejnoprospešných zariadení, prípadne obecného majetku, zelene, nedodržiavanie nočného kľudu," hovorí ústredná riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák. 

V Humennom sa záchytka nachádzala v pivničných priestoroch v areáli dnešnej nemocnice. "V mestskej polícii pracujem od roku 1991, čiže si na to spomínam. Mali sme bohaté skúsenosti. Tak, ako sa pije teraz, pilo sa aj predtým," hovorí Jevič. 

V Rakúsku, Nemecku ale aj v Čechách fungujú záchytné izby dodnes

Pobyt za jednu noc stojí viac ako 650 eur. Podľa ZMOSU je zriadenie záchytiek v kompetencii ministerstva zdravotníctva po dohode so samosprávami. "Navrhujeme zriadiť záchytné izby, kde by mal byť dostatok odborne, personálne, finančne ale aj materiálne zabezpečených zdravotníckych pracovníkov schopných poskytnúť takúto službu v ktorejkoľvek dennej alebo nočnej dobe," tvrdí Kaliňák. 

Do záchytky sa umiestňujú osoby pod vplyvom alkoholu, ktoré zbudzujú verejné pohoršenie, ohrozujú seba, svoju rodinu či iných ľudí. "Takisto to zaťažuje aj štátnych policajtov, aj záchranárov, ktorí majú aj dôležitejšie veci na práci. Bola by to veľká pomoc a veľký prínos," hovorí Jevič. 

"Túto službu bude hradiť štát, ktorý vyberá dane z tabaku a alkoholu. Ten aj v prípade, že sa rozhodne preniesť povinnosť zaplatiť úhradu za pobyt na občana, ktorý si svoju povinnosť zaplatiť za svoj pobyt na záchytke nesplnil, tak má svoj štátny aparát aj na to, aby si túto platbu vymohol," hovorí Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy