Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kvôli zlej kvalite ovzdušia zbytočne zomierajú ľudia. EÚ preto prišla s prísnymi limitmi
Zdielať na

Kvôli zlej kvalite ovzdušia zbytočne zomierajú ľudia. EÚ preto prišla s prísnymi limitmi

ŠTRASBURG / 300 tisíc predčasných úmrtí v Európskej únii ročne, z toho 5 tisíc len na Slovensku. Kvalita ovzdušia stále nie je vhodná a zbytočne zomierajú ľudia. Taký je záver Európskeho parlamentu, ktorý kvôli tomu prišiel s prísnymi limitmi. Dosiahnuť chce nulové znečistenie ovzdušia a chrániť ľudí pred respiračnými chorobami.

Europoslanci chcú tiež zvýšiť počet vzorkovacích miest pre kontrolu kvality ovzdušia vo všetkých členských krajinách. "Ak ľudia o tom budú vedieť, tak tam prestanú chodiť a bude v záujme toho regiónu si vyčistiť to prostredie čo najrýchlejšie," priblížil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). "Veľké množstvo ľudí každý rok zomiera na respiračné choroby, ktorým by sa dalo predchádzať, ak by sme mali čistejší vzduch," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD, SD).

Indexy kvality ovzdušia sa budú v celej EÚ harmonizovať. V mestských oblastiach a miestach, kde je pravdepodobné znečistenie, bude musieť byť vzorkovacie miesto. "Závisí región od regiónu, ale práve takáto celoeurópska legislatíva nám môže pomôcť a ľudia o tom budú vedieť,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati, EPP).  "Naše normy na kvalitu ovzdušia sú v Európe horšie ako odporúča svetová zdravotnícka organizácia," doplnil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE).

Vzniknúť majú bezemisné zóny, ktoré už teraz fungujú v mnohých mestách. Limity na mikro častice v ovzduší sa zmenia. Či za ich zvýšenie môže cesta alebo továreň, členská krajina sa s tým bude musieť vysporiadať. "Môžeme tým veľmi zásadne znížiť tieto predčasné úmrtia a celkovo zlepšiť kvalitu života v Európskej únii," priblížil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). A parlament tiež chce, aby obyvatelia, ktorých zdravie bude podlomené práve kvôli znečisteniu, mali pri porušení nových pravidiel silnejšie právo na náhradu škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy