Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SaS bude podľa Matoviča robiť všetko preto, aby povalila aj Hegerovu vládu. Majú to v DNA, odkazuje
Zdielať na

SaS bude podľa Matoviča robiť všetko preto, aby povalila aj Hegerovu vládu. Majú to v DNA, odkazuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Oblasť kultúry sa stala rukojemníkmi politického sporu, pre ktorú sa tomuto sektoru doteraz nedostala adekvátna pomoc. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) sa pritom čaká len na podpis ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Informoval o tom v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády.

Pomoc pre kultúru stojí na podpise Matoviča, zrejme sa k tomu nedostal medzi cestami do Budapešti a Moskvy, hovorí Sulík

Matoviča podľa Sulíka zamestnali jeho zahraničné cesty natoľko, že si doteraz nenašiel čas na podpis, aby peniaze pre kultúru uvoľnil. "On si to zobral na starosť, tak nech konečne niečo predloží. Zobral si to na starosť a nič sa nedeje. Tri celé týždne už sú peniaze pre kultúru na podpis, dodnes to nie je podpísané, lebo pán minister financií sa zrejme k tomu nedostal medzi cestami do Budapešti, Moskvy a Pittsburghu," vyhlásil. 

​​Ministerstvo hospodárstva podľa Sulíka už všetky náležitosti splnilo a momentálne sa "čaká na uvoľnenie peňazí, aby sme to mohli vyplatiť tým, ktorí to potrebujú"

Strana SaS nie je proti navýšeniu rozpočtu. Na stredajšej tlačovej konferencii to zopakoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Pandémia totiž podľa neho spôsobila omnoho viac škôd, než predpokladali. Rozpočet je nutné podľa Sulíka upraviť, a teda navýšiť deficit a dlhy. Strana súhlasí, aby všetky položky týkajúce sa pandémie boli predmetom navýšenia, ale majú ďalšie otázky, na ktoré nedostali zatiaľ odpoveď.

"Sme stranou rozpočtovej zodpovednosti, s nami teda nefunguje niečo také, že miliarda sem, miliarda tam. Keď sa máme baviť o veľkých čiastkach, o ktoré má stúpnuť dlh, tak chcem vopred vidieť dokumenty, chcem mať zodpovedané všetky otázky, chceme mať čas na to, aby sme sa s problematikou oboznámili, my chceme poctivú diskusiu," upozornil Sulík. 

Navýšenie štátneho rozpočtu navyše Matovič navrhol schváliť v skrátenom legislatívnom konaní bez príslušnej diskusie. "V pondelok večer dostaneme podklad, že dlh má stúpnuť o 3,5 miliardy eur a o pár dní neskôr to má byť v parlamente schválené, ešte aj v skrátenom konaní, to takto predsa nemôže fungovať, to je smiešne," dodal Sulík. 

SaS bude podľa Matoviča robiť všetko preto, aby povalila vládu 

Svojho koaličného partnera označil Matovič v reakcii po tlačovej besede Sulíka za populistu. "Náš akože koaličný partner nemá šajnu, o čom rozpráva. Považujem to za bohapustý populizmus. Tak bohapusté narábanie s lžami, že mi to je až ľúto. Toto nie je strana odborníkov, to je strana diletantov," reagoval na Matovič na tlačovku Sulíka. 

Podľa Matoviča je postoj strany SaS len ďalšou snahou o povalenie koalície. "Mám pocit, že to majú v DNA a nevedia sa zbaviť toho nutkania rozbiť vládu, ktorej sú súčasťou, on to má jednoducho v sebe, bude robiť všetko preto, aby rozbil aj Hegerovu vládu, je to strana rozbíjačov vlád," dodal. 

Stranu SaS Matovič vyzýva, aby sa správala "ako zodpovedný, koaličný partner a nie ako nezodpovedný, cynický a necitlivý akože koaličný partner"

Sulík k možnému odvolávaniu ministra financií nedal jasnú odpoveď

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si nemyslí, že minister financií Igor Matovič vie efektívne spravovať verejné financie. Avšak jednoznačnú odpoveď na otázku, či budú žiadať jeho odchod z funkcie ministra financií, nedal. „Toto sú veľmi vážne rozhodnutia. Ak takéto rozhodnutie padne, tak nebude to len moje. My máme orgány v strane. To nie je len tak a nechcem tu nič ľahkovážne hovoriť, sú za tým náročné procesy. A myslím si, že to stačí, ako odpoveď,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii Sulík.

Avšak zároveň skonštatoval, že vládnuť sa dá aj pri súčasnom stave. „Všetko sa dá, nie sme z cukru a ja som v politike dvanásť rokov a zažil som kadečo a nebudeme hneď robiť paniku,“ povedal Sulík. Je predpoklad, že sa situácia utrasie. „A ak sa to neutrasie, tak to bude neutrasené, ale vládnuť budeme,“ dodal Sulík.

Štátny rozpočet navýšia o 3,4 mld. eur 

Vláda schválila novelu zákona o štátnom rozpočte, ktorou sa majú navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 mld. eur. Táto suma je však podľa Sulíka privysoká a treba podrobne zvážiť všetky položky. Pretože je podľa neho logické, že by sme sa mali prikryť takou perinou, na akú máme a pri vytváraní ďalších dlhov by sme mali byť obozretní. „Vlani sme podporili navýšenie rozpočtu, lebo prišla kríza, s ktorou nikto nerátal,“ pokračoval Sulík. Strana SaS si však vypočítala nevyhnutné výdavky vo výške 1,6 mld. eur.

Aktuálny návrh na zvýšenie výdavkov zahŕňa rôzne nepandemické položky, ktoré tam podľa Sulíka nemajú čo robiť. Ako príklad uviedol vysielací čas vo verejnoprávnej televízii v rámci osvety ľuďom v čase pandémie v tisícoch eur alebo požiadavky na dofinancovanie slovenských železníc. Prípadne, preplatenie výdavkov subjektom hospodárskej mobilizácie by mohlo byť v nižšej sume. Preto je potrebná podľa Sulíka diskusia.

Svoje výhrady pritom predstavil aj v pondelok na koaličnej rade. No Igor Matovič si v utorok podľa ministra hospodárstva neodpustil tlačovú konferenciu s osobnými útokmi na jeho osobu a aj na rodinu. Podľa Sulíka Matovičova práca „stojí“, pretože chodí na rôzne služobné cesty, ktoré ani nespadajú do kompetencií ministra financií. Zvýšenie výdavkov v parlamente tak nepredstavil Matovič, ale jeho zástupca. Sulík ešte po rokovaní vlády skonštatoval, že už je unavený z doťahovania s Igorom Matovičom, avšak zároveň doplnil, že ich strana vládu nepoloží.

Strana SaS si podľa Matoviča berie za rukojemníkov ľudí a firmy

Koaličná Sloboda a Solidarita (SaS) si podľa ministra financií Igora Matoviča berie ľudí a firmy za rukojemníkov. Na utorňajšom brífingu tak expremiér reagoval na neochotu strany podporiť návrh novely zákona o štátnom rozpočte, ktorým by sa mali zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu. V spore medzi rezortom financií a stranou SaS ide podľa neho o to, že predseda finančného parlamentného výboru Marián Viskupič a minister hospodárstva Richard Sulík predložili na koaličnej rade návrhy na zmenu položiek navrhnutých ministerstvom financií. Ide o 14 konkrétnych bodov, ktoré sú podľa Matoviča v tomto spore kľúčové.

Ako uviedol šéf rezortu financií, ministerstvo do novely zákona o štátnom rozpočte navrhuje zahrnúť 157 mil. eur na pomoc reštauráciám a cestovnému ruchu. Koaličná strana SaS tvrdí, že im stačí o 37 mil. menej. Dotácie na nájomné, ktoré vypláca ministerstvo hospodárstva, odporúča SaS skrátiť z 20 mil. eur na 10 mil. eur. Záruky na úvery navrhuje koaličný partner úplne zrušiť. Pri návrhu na dofinancovanie potrieb Sociálnej poisťovne v súvislosti s COVIDom strana hovorí, že namiesto 110 mil. eur stačí 55 mil. eur. Na výpadky príjmov subjektov verejnej správy nenavrhuje SaS žiadnu pomoc, rovnako kráti odchodné policajtom. Rezerva rozpočtu by sa podľa nich mala znížiť o 300 mil. eur.

„SaS hovorí, že COVID oddelenia, ktoré sú vytvorené v nemocniciach, nepotrebujú 22 mil. eur,“ povedal minister financií. Z položky pandemický rodičovský by sa mala podľa strany znížiť suma o 15 mil. eur. „Zvýšenie PN a OČR z dôvodu COVIDu na 100 % stojí 15 mil. eur, SaS hovorí, že nie,“ vymenúval ďalšie položky Matovič. SaS podľa neho tiež navrhuje ušetriť na vakcínach od Pfizeru 30 mil. eur, zaplatiť by to mohli podľa nej zdravotné poisťovne. Je tiež proti tomu, aby štát nakúpil liek Regeron, čo má ušetriť 11 mil. eur. Pri SOS dotáciách SaS hovorí o znížení z 30 mil. eur na 10 mil. eur. Nakoniec strana navrhuje znížiť COVID rezervu o 300 mil. eur, teda na nulu. „Náš koaličný partner hovorí, že tlačidlom na vláde alebo v parlamente vieme vypnúť COVID. Rezerva na COVID na celý zvyšok roka na úrovni nula. Amaterizmus, aký som v živote nevidel,“ zhodnotil minister financií.

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek poukázal na to, že mnohé z položiek, ktoré v návrhu novely zákona o štátnom rozpočte predložilo ministerstvo financií, schválila vláda, niektoré parlament.

Opäť ďalší nepriateľ 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje Matovičove vystúpenie za zavádzajúce a tvrdí, že namiesto konštruktívnej a internej diskusie o navýšení štátneho rozpočtu, si Igor Matovič opäť našiel nepriateľa. „Od začiatku sme pripravení rokovať o potrebe navýšenia štátneho rozpočtu. Mrzí nás však, že Igor Matovič nepočúval naše argumenty a vytiahol verejne len niektoré čísla,“ hovorí predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Každé okresanie jednotlivých položiek vedia podľa jeho slov vysvetliť a vydokladovať. „Ak je v tabuľke mínus milión eur, neznamená to, že milión eur nemôžeme nájsť inde. Bohužiaľ, toto minister financií zjavne nechápe. Napríklad spomínal, že nechceme zaplatiť spoločnosti Pfizer. Považujeme to za absolútny výmysel. Naopak, toto nijako nespochybňujeme, avšak mali sme návrh, aby časť financií pre vakcíny bola hradená zo zdravotného poistenia. A nikto nechce brať ľuďom pandemické ošetrovné, ale financie sa dajú na to nájsť v rozpočte sociálnej poisťovne,“ uviedol Viskupič.

Predstavitelia strany SaS sú preto ochotní vysvetliť ministerstvu financií každú jednu položku, z ktorej vieme ušetriť na úkor deficitu a naopak nájsť na ňu zdroje inde. „Igor Matovič nám vyčíta, že sa správame neľudsky, zabudol však na milióny eur, ktoré nás stálo nepresné antigénové testovanie, milióny eur MOM-kám či ktoré bude stáť naše deti nezodpovedné zadlžovanie. Sme stranou rozpočtovej zodpovednosti a za tým si stojíme. Dlhy, ktoré máme následne kryť zvyšovaním DPH, na ktoré doplatia všetci občania Slovenska, nikdy nepodporíme,“ uzavrel predseda SaS Richard Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy