Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôvodom pomalej pomoci podnikateľom sú podľa Sulíka neskoré dotácie z ministerstva financií
Zdielať na

Dôvodom pomalej pomoci podnikateľom sú podľa Sulíka neskoré dotácie z ministerstva financií

BRATISLAVA / Zlepšenie podnikateľského prostredia, podpora vodíka, výstavba priemyselných parkov, či účasť na EXPE v Dubaji. To sú podľa ministra Sulíka úspechy rezortu hospodárstva v roku 2021. Inak vidia úspechy rezortu v covidových časoch podnikatelia v rámci pomoci. Domácnosti a firmy sa desia energetickej krízy a raketového nárastu cien.

Minister Sulík za najväčší úspech ministerstva hospodárstva v roku 2021 považuje súbor opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, takzvané kilečko dva. "Koncepcia vonkajších ekonomických vzťahov, strategický dokument, národná vodiková stratégia, one in - two out. To je veľmi dôležité pravidlo. Rimavský priemyselný park v Rimavskej Sobote. Ja osobne som celkom spokojný," konštatoval minister hospodárstva Richard Sulík. 

Prácu ministerstva hospodárstva vnímajú naopak pomerne negatívne podnikatelia z postihnutých oblastí, ktorí tvrdia, že pomoc prichádza pomaly a neskoro. Rezort tesne pred Vianocami potom spustil ďalšiu vlnu pomoci s nájomným. Prečo to nejde rýchlejšie, ozrejmuje minister: "musíme na to mať peniaze a tie prichádzajú z ministerstva financií a boli fázy, kedy jednoducho neprichádzali." Bežní ľudia a firmy negatívne vnímajú práve neustály spor SaS a OĽaNO, teda Igora Matoviča a Richarda Sulíka.

Budúci rok sa ceny za energie citeľne zvýšia

Ministerstvo hospodárstva bude musieť v budúcom roku určite riešiť neutíchajúcu pandémiu a nutnosť pomoci postihnutým odvetviam ako aj neustály nárast cien energií. Na energetickom balíčku mal rezort pracovať celú zimu, sme ale závislí od cien na svetových trhoch. Minister sa sťažuje v tomto smere aj na prehnané emisné ciele únie, ktoré tiež navyšujú ceny. "Potom sa nemôžeme čudovať, že trhy na to reagujú ako reagujú," uviedol Sulík a za pravdu mu dáva aj analytik. "To stanovovanie emisných cieľov sa stalo politickými pretekmi krásy," vyjadril sa analytik INESS Martin Vlachynský. "Boj za nízku uhlíkovú ekonomiku proste dostáva na sile a nebude to zadarmo," povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

Ľahké to nebude ani v oblasti surovinovej krízy, najmä pretrvávajúcej čipovej. S nedostatkom polovodičov bojujú najmä automobilky, ktorým ešte v lete ministerstvo hospodárstva sľúbilo pomoc, ale veľa toho nevymyslelo, keďže čipy nie sú nikde. "V oblasti vývozu hotových automobilov by to malo byť o miliardu menej na exporte," informoval Kažimír. 

Hospodársky ľahký nebude ani budúci rok a ministerstvo hospodárstva bude určite jedno z tých, ktoré sa zapotí. "Nie je to jeden dôvod, je to skupina dôvodov, ktoré sa stretli a máme tu takú trošku historickú situáciu," konštatoval analytik Martin Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy