Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štúdia z Čile ukazuje, že prvá dávka čínskej vakcíny nechráni pred Covid-19
Zdielať na

Štúdia z Čile ukazuje, že prvá dávka čínskej vakcíny nechráni pred Covid-19

Archívna reportáž: Očkovanie počas Veľkej noci na Slovensku

SANTIAGO / Štúdia v Čile, ktorá má jednu z najdokonalejších vakcinačných kampaní v Južnej Amerike - hlavne s čínskym Coronavacom, zistila, že samotná prvá dávka nechráni pred infekciou koronavírusu. Štúdia Čilskej univerzity zistila, že očkovanie je 56,5% účinné dva týždne po druhej dávke a 27,7% účinné počas prvých dvoch týždňov.

Vedci skúmali kombinovaný účinok lieku Coronavac, ktorý predstavuje asi 93% podaných dávok, a vakcíny Pfizer-BioNTech. Odhadovaná účinnosť lieku Coronavac v skutočných podmienkach je na 54% v súlade s výsledkami pokusov v Brazílii. Podľa izraelskej štúdie sa odhaduje, že dávka Pfizer je asi 94%.

Čile zatiaľ má očkovaných aspoň jednou dávkou približne 7,07 milióna ľudí a obidve dávky dostalo viac ako 4 až 15 miliónov obyvateľov. Rovnako ako vo zvyšku Latinskej Ameriky došlo v krajine k prudkému nárastu nových infekcií a v minulom roku prekonala dennú mieru prvej vlny s viac ako 8 000 novými prípadmi za deň. "Očkovanie veľmi významne znižuje možnosť infekcie, nevylučuje ju, ale veľmi ju znižuje, preto sa musíte dať zaočkovať,“ uviedol na virtuálnej tlačovej konferencii rektor Čilskej univerzity Ennio Vivaldi. Je zrejmé, že prvá dávka sama o sebe "nemá žiadny relevantný účinok po štyroch týždňoch“, čo znamená, že očkovaný bol rovnako zraniteľný na infikovanie ako neočkovaná osoba. Štúdia odhaduje, že u ľudí vo veku 75 až 79 rokov, na ktorých sa zameriava kampaň počiatočnej vakcinácie, by bolo bez vakcíny o 80% viac infikovaných. U osôb vo veku od 70 do 74 rokov percento kleslo na 60%.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy