Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda rozširuje finančnú pomoc pre ľudí v gastre a cestovnom ruchu
Zdielať na

Vláda rozširuje finančnú pomoc pre ľudí v gastre a cestovnom ruchu

BRATISLAVA / Cestovný ruch a gastro, teda jedny z najviac dotknutých odvetví, sa dočkali ďalšej pomoci. Informovali o tom v stredu predstavitelia vlády na spoločnej tlačovej besede.

Celková výška pomoci bude navýšená o ďalších 120 miliónov eur. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) by súčasná výška pomoci nestačila ani do konca roka 2020. "Touto schémou budeme vedieť pomocť ľuďom v gastro sektore, v cestovnom ruchu," vyhlásil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). 

Ministerstvo dopravy vďaka zvýšeniu pomoci spustí ďalšiu etapu schémy minimálnej pomoci do 200 tisíc eur. Nová schéma platí za oprávnené obdobie od januára do mája 2021. Mesiace november a december minulého roka pokryje rezort zdrojmi z pôvodnej schémy pomoci.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) pripomenul, že práve cestovný ruch bol najviac zasiahnutý pandémiou, kedže v záujme ochrany zdravia obyvateľov obmedzili sociálny kontakt. "Chceme, aby aj toto odvetvie prežilo," odkázal. 

Podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) doteraz vláda poskytla pomoc v celkovej výške 5 miliard eur, čo predstavuje cca 5% HDP Slovenska. "Prišla druhá vlna, ktorú sme nečakali. Nechať týchto podnikateľov len tak, že nech sa zariadia, by bolo veľmi cynické od nás všetkých. Tí podnikatelia utrpeli straty a nemohli za to, preto tá pomoc je na mieste," poznamenal. 

Matovič nepočíta so žiadnymi tzv. "helicopter money", pomoc chcú poskytovať cielene tam, kde je potrebná. "Na túto pomoc sa skladáme my všetci," povedal. Ako dodal, touto formou pomoci chcú vykryť podnikateľom najmä ich fixné náklady, predstavovať by mali 10% z prepadu tržieb a dopĺňať by mali ostatné formy pomoci. 

„Druhé kolo výzvy rozšíri obdobie, za ktoré budú môcť podnikatelia žiadať podporu na 12 mesiacov, teda od 1. apríla 2020 do 31. marca 2021. Finančné krytie máme však týmto rozhodnutím až do 31. mája 2021. Zmenou oproti prvej etape je, že v novej výzve vypadáva povinnosť mať vyplatené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, resp. daňovému úradu, čím sa schéma otvorí ďalším subjektom,” spresnila štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková s tým, že základnou podmienkou na získanie pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty. Limit čerpania je stanovený na 200-tisíc eur na žiadateľa, keďže ide o tzv. schému pomoci “de minimis”.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy