Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírus ochromil vyučovanie, do odvolania zostanú školy zatvorené. Toto sú ďalšie opatrenia
Zdielať na

Koronavírus ochromil vyučovanie, do odvolania zostanú školy zatvorené. Toto sú ďalšie opatrenia

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling na tlačovom brífingu informoval o opaterniach, ktoré sa týkajú nielen žiakov, ale aj detí, ktoré by mali navštevovať materskú školu. Podľa opatrení sa tak budú musieť chovať rodičia, ktorí sa chystajú svoje ratosleti zapísať do materských, či základných škôl. Okrem toho všetky školy na Slovensku pre koronavírus, zatiaľ, zostavájú zatvorené.

Po rokovaní ústredného krízového štábu minister školstva Branislav Gröhling informoval, že rozhodli o ponechaní zatvorených škôl až do odvolania. Maturantov ale ubezpečil, že maturitnú skúšku vykonajú do 30. júna. Externé maturity a Testovanie 9 sa rušia. 

Prihlášky na stredné školy je nutné podať do 15. mája, potvrdenie od lekára ale potrebovať, vzhľadom na situáciu, nebudú. Prijímačky na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna. "Nevieme určiť presný termín, pretože sa môžu uskutočniť do 2 týždňov od ukončenia opatrení," vyjadril sa minister. 

Minister posunul aj termíny zápisu detí do základných škôl. Mal by sa konať od polovice apríla, a teda v dátume 15.- 30. apríl, ale bez ich prítomnosti. Rodič príde dieťa do školy zapísať sám. Opatrenia sa dotkli aj zápisov detí do materských škôl. Ten bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája. 

V rámci podpory dištančného vzdelávania vzniká web Učíme na diaľku, na ktorom budú informácie pre učiteľov, rodičov a žiakov. Všetky vzdelávacie portály a weby budú tak združené pod jednou stránkou. "Chceme, aby ich učitelia naozaj využívali. Najmä pre najmenších žiakov, ktorí potrebujú audiovizuálny formát," priblížil minister. Portál bude informovať o všetkých potrebných termínoch. Zaoberať sa bude aj pracovno-právnymi otázkami, ktoré vypracovalo právne oddelenie ministerstva. Portál pomohli vytvoriť Slovenská komora učiteľov, iniciatíva To dá rozum, Inštitút vzdelávacej politiky, Inklucentrum a Komenského inštitút.

Gröhling poznamenal, že digitálne vzdelávanie touto formou nestačí. So šéfom verejnoprávnej televízie Jaroslavom Rezníkom sa dohodol na rozšírení vyučovania na druhom kanáli televízie. Od budúceho týždňa, od 30. apríla, by tak mala televízia vysielať pre žiakov dlhšie, a to od 9:15 do 11:00. Mali by tam byť začlenené prvky vzdelávania pre deti zo sociálne znevýhodnených prostredí či deti so zdravotným postihnutím. Dodal, že v priebehu tohto týždňa budú riešiť prípravu opatrení pre vzdelávanie tejto skupiny detí. "Musíme aj ich vzdelávať, pretože nevieme, kedy bude ukončené prerušenie vzdelávania,“ poznamenal Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy