Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda narýchlo prijíma nové opatrenia: Rušia sa bubliny, zatvárajú kostoly aj lyžiarske strediská
Zdielať na

Vláda narýchlo prijíma nové opatrenia: Rušia sa bubliny, zatvárajú kostoly aj lyžiarske strediská

Archívna reportáž

Vážna situácia v nemocniciach

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič (OĽANO) prostredníctvom sociálnej siete uviedol, že zvoláva mimoriadne online zasadnutie vlády dnes o 15:00, kde príjme opatrenia, ktoré začnú platiť od 1.1.2021 05:00h. Minister dopravy Andrej Doležal spresnil nové podmienky a avizuje tlačovú besedu na 19:00.

Vláda uviedla, že doposiaľ prijaté opatrenia nemajú dostatočný efekt. "Vláda dnes jednomyseľne schválila nové opatrenia," informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Situácia sa podľa neho zhoršuje a pokles prípadov je len znakom menšieho počtu testovaných. Priemerné percento pozitivity v prípade PCR testov je 25%. Aktuálne by sa tak Slovensko malo nachádzať v čiernej farbe Covid semaforu. Vláda preto narýchlo prijíma nové opatrenia.
Zakazuje sa stretávanie iných domácností. "Nestretávajme sa s nikým okrem osôb v spoločnej domácnosti." Terajšie bubliny nie je nevyhnutné okamžite rušiť. "Pokiaľ sú občania na nejakej rekreácii a príde k ich roztrhnutiu, už sa nemôžu vrátiť späť," dodal Krajčí. 
Cestovanie mimo okres bude zakázané. Cesta do práce aj z práce je ale povolená aj mimo okres. Každý zamestnávateľ by mal vydať potvrdenie o práci.  Polícia bude kontrolovať na hraniciach okresov len námatkovo, viac sa budú sústrediť na situáciu v mestách. 
Napriek zákazu verejnosti v kostoloch bude umožnené zabezpečiť ich internetové vysielanie. "Je zakázaná účasť verejnosti na bohoslužbách. Do šesť osôb môže zabezpečovať online stream, čiže tam sa počíta napríklad technik, ale pre verejnosť nemôže byť kostol otvorený," spresnil  Krajniak.
Možnosti sprísnenia opatrení vidí Krajniak v dvoch možných spôsoboch. "Sú možné iba dve sprísnenia. Jedno je zavretie ekonomiky s výnimkou kritickej infraštruktúry, to by bola katastrofa. Ja verím, že to vyrieši testovanie," informoval Krajniak. "Druhá možnosť je model, ktorý sme diskutovali na vláde, dá sa to sprísniť iba tým, že človek sa zaregistruje prostredníctvom SMS pokiaľ bude mimo svojej domácnosti. Tým sa skontroluje, či ide do práce, k lekárovi a pod.," dodal minister sociálnych vecí.
Minister zdravotníctva Krajčí sa taktiež vyjadril, že dúfa, že to nebude potrebné a tieto opatrenia budú postačujúce.
Vláda zároveň odporučila hlavnému hygienikovi k prijatiu vyhlášky, ktorá bude obsahovať obmedzenia :
  • akékoľvek návštevy domácností
  • zatvoria sa kostoly pre verejnosť
  • zatvárajú sa hotely (doteraz ubytovaní môžu zostať)
  • jedlo je  nie je možné konzumovať  v exteriéri priestoru
  • pobyt v prírode je možný len v rámci okresu
  • zamestnanie len formou home office (alebo inak na základe rozhodnutia zamestnávateľa)
"Ešte dnes sa pokúsime vytvoriť vyhlášku, kde tieto opatrenia budú zverejnené, aby boli tieto opatrenia od zajtra platné," vyhlásil hlavný hygienik Ján Mikas.
"Chcem poprosiť mladých ľudí, aby sa nemiešali v bublinách. Čím prísnejšie budeme dodržiavať opatrenia, tým skôr pôjdeme do škôl," povedal na tlačovej besede minister školstva Branislav Gröhling. Ministerstvo školstva zároveň plánuje spustiť svoj plán návratu detí do škôl v pondelok 11. januára. Otestovať by mali tisícky ľudí.

Premiér odoslal odkaz, na kľúčovej tlačovke nebol

Premiér Igor Matovič v príhovore vyzval občanov, aby dodržiavali opatrenia. Nezabudol skritizovať aj nákup testov, "Urobme všetko pre to, aby nám neskolabovali nemocnice," vyzval Matovič. Upozornil aj na fakt, že každý desiaty až dvadsiaty občan je infikovaný koronavírusom. "To riziko, že takéhoto človeka stretnete, je mimoriadme. Prosím, nestretajte sa, ak nemusíte. Pevne verím, že ukážeme našu jednotu a silu," vyhlásil Matovič s tým, že od polnoci sa zavádzajú nové opatrenia. Na kľúčovej tlačovej besede, kde vládni predstavitelia informovali o nových opatreniach, sa Matovič neukázal.
Krátko pred osemnástou hodinou minister dopravy Andrej Doležal informoval verejnosť o krokoch vlády, ktorých platnosť začne od polnoci. Menia sa podmienky pre hotely a uzatvárajú sa lyžiarske strediská.
"Pozitívnych ľudí pribúda, nemocnice kolabujú. Od dnešnej polnoci rozhodnutím hlavného hygienika začnú platiť nové pravidlá:
1) Budú zavreté všetky lyžiarske strediská
2) Menia sa aj podmienky pre hotely. Už ubytovaní hostia môžu ostať, bez možnosti predĺžiť si pobyt a zároveň hotel nesmie prijať nových hostí.
Viac informácií už čoskoro na tlačovej besede predstaviteľov koalície," napísal šéf rezortu dopravy.

EPIDEMICKÁ SITUÁCIA JE MIMORIADNE VÁŽNA, MUSÍME KONAŤ Pozitívnych ľudí pribúda, nemocnice kolabujú. Od dnešnej polnoci...

Uverejnil používateľ Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR Štvrtok 31. decembra 2020
Po mnohých volaniach z radov odborníkov, zdravotníkov, či politikov premiér narýchlo zvolal mimoriadne online zasadnutie vlády. Ako uviedol premiér vo svojom statuse, najzásadnejšie z opatrení je zrušenie akýchkoľvek domácich návštev, teda vytváranie akýchkoľvek tzv. bublín by malo byť zrušené. "Práve nedodržiavanie odporúčaní a opatrnosti pri stretávaní v domácnostiach, sa dnes javí ako najzásadnejší epidemiologický problém. Bohužiaľ, mnohí ľudia chodia po návštevách krížom-krážom a nemocnice kolabujú," napísal Matovič.
Vzhľadom na vyčerpaných zdravotníkov a kritický stav v nemocniciach premiér žiadal ľudí, aby ostali doma a zrušili plány na silvestrovské oslavy mimo domácnosti. "Ide doslova o život. Naďalej platí, že ak by sme poctivo dodržiavali len súčasné opatrenia, do dvoch týždňov by sme COVID na Slovensku nemali. Je to preto len a len v našich rukách, opatrenia sú také silné, ako sme my sami. Tento boj nie je o Matovičovi, je o našej schopnosti bojovať za zdravie a život aj nám neznámych – tých najzraniteľnejších ľudí,“ dodal.
Správu budeme aktualizovať. 

PROSÍM, ZOSTAŇTE DOMA Situácia je mimoriadne vážna. Inštitút zdravotných analýz (IZA) vláde na základe najčerstvejších...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Štvrtok 31. decembra 2020

Súvisiace články

Najčítanejšie správy