Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pijete vodu z vodovodného kohútika alebo si kupujete? EÚ chce kvalitnejšiu pitnú vodu pre všetkých
Zdielať na

Pijete vodu z vodovodného kohútika alebo si kupujete? EÚ chce kvalitnejšiu pitnú vodu pre všetkých

BRUSEL / Pijete vodu z vodovodného kohútika alebo radšej kúpite balenú vodu v obchode? Európsky parlament chce, aby ste dávali prednosť prvej možnosti. Je ekologickejšia, lacnejšia a prístupnejšia.

Európsky parlament požaduje prísnejšie normy pre pitnú vodu z kohútikov v celej Európskej únii. Až polovica vodovodnej siete v Únii nie je totiž v dobrom stave. 

Vo všetkých verejných budovách v Únii by mala byť voda poskytovaná bezplatne a v reštauráciách maximálne za servisný poplatok. “Aby voda, ktorú pijeme bola zdravotne nezávadná, ľahko dostupná, aby sme mali možnosť nabrať si ju do vlastných nádob a šetrili by sme tak životné prostredie.” konštatuje europoslanec Michal Wiezik. Produkovali by sme totiž oveľa menej plastového odpadu.

Kým v roku 1950 sa ročne vyprodukovalo 1,5 milióna ton plastov, v súčasnosti je to viac ako 322 ton. “Smernica tiež upravuje to, s akými látkami môže voda prísť do styku na to, aby bolo považovaná za kvalitnú pitnú vodu.” priblížila europoslankyňa Miriam Lexmann. “Zverejňovanie zloženia tej vody z vodovodu a to, aby sa verejnosť ľahšie dostala k informáciám o kvalite vody,” doplnil europoslanec Eugen Jurzyca.

A práve prísne zvýšenie jej kvality v kohútikoch má ľudí viac motivovať k jej užívaniu. Nová smernica ju však má viac chrániť aj v životnom prostredí. “Hovorí sa, že voda je ropou budúcnosti. Slovensko sa hrdí, že sme takpovediac Kuvajtom vody. Napriek tomu sa k nej správame tak, akoby na nej nezáležalo. Nielen na Slovensku, ale naprieč Európou," priznáva Martin Hojsík.

Od roku 1970 je pokles populácie sladkovodných migrujúcich rýb na úrovni hrozivých 93%. Zodpovedné sú za to nielen znečistenia, ale aj divoko stavané malé vodné elektrárne, ktoré zabraňujú migrácii rýb. Posudzovanie ich stavieb sa tak má takisto sprísniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy