Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Starina zásobuje vodou dva kraje, viaceré obce nad ňou ale nemajú ani vodovod, ani kanalizáciu
Zdielať na

Starina zásobuje vodou dva kraje, viaceré obce nad ňou ale nemajú ani vodovod, ani kanalizáciu

ULIČSKÉ KRIVÉ / Najväčšia vodná nádrž pitnej vody v strednej Európe - Starina, zásobuje vodou dva kraje. Rusínske obce hneď za ňou však paradoxne nemajú ani vodovod, ani kanalizáciu. Vďaka spolupráci Prešovského samosprávneho kraja a Svetovej banky sa však vodovod pomaly stáva realitou. Už začali vŕtať – hľadajú najvýdatnejšie pramene.

Nebolo to tak dávno, keď ľudia na severovýchode pri slove „vrt“ mali hneď bojovú náladu, a to pre zámer ťažiť ropu. Teraz ale slovo „vrt“ naberá úplne iný rozmer. "Dočkali sme, každý jeden občan bude veľmi rád, že konečne vyriešime problém s pitnou vodou," vyhlásil starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. 

Iba na skok je pritom vodná nádrž Starina. Sedem rusínskych obcí museli vysťahovať, aby nádrž zásobovala vodou Prešovský a Košický kraj. "Paradoxom je, z 32 obcí, ktoré sú nad priehradou, 28 nemá kanalizáciu a 24 nemá vodu," priblížil predseda PSK Milan Majerský. 

Keď sú letá suché, voda z kohútika netečie. Pranie či sprchovanie je problém. Vodu vo vedrách nosí aj 90-ročná pani Mária Čopáková. "S vedrom pôjdem a naberiem si. Po dve vedrá, po tri prinesiem," povedala obyvateľka obce Zboj. 

Vďaka spolupráci PSK s Európskou komisiou a Svetovou bankou však svitá na lepšie časy. "Robíme hydrogeologický prieskumný vrt, výdatnosť sľubná, vyzerá to tak, že do jedného litra sekundový prietok," ozrejmil zástupca spoločnosti Ľubomír Ličák. 

Prvý vrt urobili hneď vedľa futbalového ihriska v obci Uličské Krivé. Toto miesto ale nevybrali náhodou. Určil ho hydrogeológ. Práve v tejto lokalite by mala byť výdatnosť prameňa najväčšia.

Dostali sa ho hĺbky 50 metrov. Nasledovať budú viaceré čerpacie skúšky. Odoberú tiež vzorku vody na rozbor. "Bude slúžiť nielen pre kvalitu života, ale aj pre rozvoj cestovného ruchu, žiadny investor tam nič nepostaví, keď nemá vodu," vysvetlil Majerský. "V Zboji je veľmi výdatný prameň, ktorý sledujeme, berú sa vzorky, ten prameň budeme sledovať minimálne rok," upresnil Ličák. 

Najhlbší vrt ich bude čakať v Novej Sedlici. Tam sa potrebujú dostať do hĺbky asi 100 metrov.

Ak všetko pôjde hladko, vodovod a kanalizácia pre 28 obcí regiónu Zboj, Ulič, Ubľa a Pčoliné by mali byť realitou do konca roku 2023."Bude postupne preinvestovaných 35 miliónov eur," dodal Majerský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy