Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodná nádrž Starina zrejme nebude stačiť. Vodohospodári uvažujú o ďalšej
Zdielať na

Vodná nádrž Starina zrejme nebude stačiť. Vodohospodári uvažujú o ďalšej

STARINA / V sninskom okrese pred takmer tridsiatimi rokmi zaniklo sedem obcí. Ustúpili vodnej nádrži Starina. Bez Stariny by mali Košice či Prešov veľký problém s pitnou vodou. Klimatické zmeny však nasvedčujú, že voda bude stále vzácnejšia a podľa vodárenskej spoločnosti iba Starina stačiť nebude.

"Boli to pocity strašné, keď si máte zbaliť kufre, opustiť všetko a odísť preč, tam sme mali svadbu, tam sme naše deti krstili. Bola to naša domovina," vraví rodená Starinčanka Božena Nimcová. Štátna moc však rozhodla. Najprv prišiel zákaz výstavby, potom zákaz pochovávať.

"Bola tvrdá totalita, zrušili autobusové zastávky, ľudia už nemohli cestovať, zrušili potraviny, obchod, vypli prúd a ľudia dobrovoľne nasilu museli odísť," pokračuje Božena. Výstavba Stariny stála viac ako 1 miliardu korún československých. Pre nádrž bolo nutné vysídliť 7 obcí.

Zdroj pitnej vody 

Zo 770 príbytkov odišlo bezmála 3 500 ľudí. Starina však zásadným spôsobom vyriešila nedostatok vody na východnom Slovensku. "Určite, lebo už v 80. rokoch bol nedostatok, bol krízový stav v zásobovaní Prešova a Košíc a keby sme nepostavili túto priehradu, tieto mestá by mali veľké problémy," vysvetľuje vedúci vodnej nádrže Starina. 

Najväčšia nádrž na pitnú vodu v strednej Európe zásobuje viac ako 200 miest a obcí. Za 30 rokov trvalej prevádzky východniari vypili objem nádrže dokopy 11-krát.

Potreba ďalšej nádrže 

Podľa Východoslovenskej vodárenskej je potrebné uvažovať o ďalšom vodnom zdroji. A to aj z dôvodu, že orientácie východného Slovenska na jeden povrchový zdroj, ktorým je Starina, nie je vhodným riešením aj z hľadiska strategicko-bezpečnostného.

"Z tohto hľadiska sa ako najvhodnejšie riešenie javí vybudovanie vodnej nádrže Tichý Potok. Ako jediný spĺňa všetky požadované kritériá veľkokapacitného zdroja pitnej vody," uviedli v stanovisku. "S ohľadom na súčasné zmeny, ktoré nastávajú v klíme v podobe nedostatku vody alebo sucha, tak význam vodných nádrží bude rásť," vraví technicko prevádzkový riaditeľ SVP Pavel Virág. 

Podľa vodárenskej spoločnosti navyše aj by bola schválená výstavba Tichého potoka, žiadne sťahovanie, ako to bolo v prípade Stariny, nehrozí.

Pozrite si reportáž o nízkej hladine vody na Domaši: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy