Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Mesto Trenčín zakázalo zhromaždenie Kotlebovej ĽSNS z úcty k židovskej komunite
Zdielať na

Mesto Trenčín zakázalo zhromaždenie Kotlebovej ĽSNS z úcty k židovskej komunite

Archívna reportáž

TRENČÍN / Trenčiansky mestský úrad zakázal zhromaždenie politickej strany Kotleba – ĽSNS, ktoré sa malo uskutočniť na námestí v polovici októbra. Okrem iného, vo svojom rozhodnutí mesto uvádza, že všeobecne známe postoje strany k národnostným menšinám, rasám a sociálnym skupinám môžu vyvolať verejné prejavy nenávisti a neznášanlivosti.

Mesto Trenčín navyše poukázalo aj na to, že jeden z predstaviteľov strany bol právoplatne odsúdený za úmyselný prečin hanobenia národa, rasy či presvedčenia a politická strana sa od jeho slov nedištancovala.

Miestna samospráva vychádzala z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý skonštatoval: „pre posúdenie cieľov a zámerov politickej strany nemožno brať do úvahy ako jediné kritérium jej stanovy a program, obsah jej programu musí byť porovnateľný s konaním predstaviteľov strany a názormi, ktoré títo predstavitelia šíria“.

Mesto Trenčín tiež pripomenulo, že za Slovenského štátu bolo z Trenčína do koncentračných táborov deportovaných 1619 spoluobčanov, z nich 1350 holokaust neprežilo.

"Zakomponovanie etických a morálnych noriem do správnych rozhodnutí posúva spoločnosť od nezrelého nakladania s výdobytkami demokratického zriadenia smerom k uvedomelej a vyspelej občianskej spoločnosti. Dúfame, že toto rozhodnutie neostane nepovšimnuté, a že prispeje k zakotveniu zásady, že sily, túžiace ubližovať iným za účelom napĺňania vlastných cieľov nemajú na Slovensku miesto," uviedol v stanovisku primátor Trenčína Richard Rybníček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy