Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Snina prijala pre zhromaždenie ĽSNS opatrenia. Nie sú jediní, ktorí sa im vzopreli
Zdielať na

Snina prijala pre zhromaždenie ĽSNS opatrenia. Nie sú jediní, ktorí sa im vzopreli

SNINA/BRATISLAVA / Na začiatku to bola ženská pouličná bitka v Snine ako pomsta za psie uhryznutie. Z reportáže našej kolegyne sa ale stalo virálne video na sociálnych sieťach. O slovo sa prihlásili kotlebovci a v Snine chceli zorganizovať stretnutie proti, ako hovoria oni, asociálom. Vo vedení mesta ale našli odvahu nepodporiť akciu, ktorá môže šíriť nenávisť. Snina sa tak pridala k popradskému kinu či prešovskej reštaurácii, kde odmietli uviesť film s pokriveným pohľadom na dejiny.

Skupinka detí psa podľa odborníka postupne provokovala a 13- ročného chlapca napokon pohryzol. Neskôr jeho tri príbuzné zaútočili na majiteľku psa. O rasisticky motivovaný útok nešlo. Aj útočníčky, aj zbitá žena, sú Rómky. "Áno, som cigánka, nehanbím sa za to, ale naši cigáni by takto nereagovali," povedala majiteľka psa Patrícia. Ľudová strana Naše Slovensko hovorí o útoku agresívnych asociálov s tým, že ak sa nepostavia na odpor, agresivita bude narastať. Ľudí pozývajú na námestie v Snine. 

"Aj zo sociálnych sietí viac ako 90% obyvateľov toto naše rozhodnutie akceptuje, predovšetkým kvôli zachovaniu pokoja," vyjadril sa k zákazu primátor Sniny Štefan Miľovčík. Na zrušenie má samospráva tri dôvody. Kotlebovci v letáku tvrdia, že agresivita a počet útokov asociálov na východnom Slovensku neustále rastie. To ale v Snine neplatí. "Celková kriminalita v okrese Snina má za posledné roky klesajúcu tendenciu," uviedol hovorca polície Daniel Džobanik. 

"Druhým dôvodom bolo podanie generálneho prokurátora na Ústavnom súde, o ktorom nie je rozhodnuté. Tretí dôvod, osoba zvolávateľa, pán Mazurek je trestne stíhaný na rasizmus a iné veci," vyjadril sa Ján Paľovčík, právnik mesta Snina. 
Napriek zákazu zhromaždenia sa mesto aj polícia pripravujú na to, že sa ľudia na námestí v piatok 17. augusta zídu. V utorok po meste dokonca Mazurek a ostatní rozdávali na zhromaždenie pozvánky.  "Nemáme prostriedky na to, aby sme z námestia urobili nedobytnú zónu, po dohode so štátnou políciou máme prijaté opatrenia," pokračoval Paľovčík. 

Postavenie polície k útoku v Snine

Polícia najprv napadnutie prešetrovala ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Skutok však prekvalifikovali na trestný čin výtržníctva a z toho už aj všetky tri údajné útočníčky obvinili. "Sninčanku spoločne udierali päsťami do tváre, ťahali ju za vlasy a po tom, ako poškodená spadla na zem, kopali do nej a opakovane ju udierali päsťami po celom tele," poznamenal Džobanik.  

Priestor sme chceli dať aj obvineným ženám. Dvere bytu, kde sme predtým zastihli chlapcovu babku, teraz už jednu z obvinených, otvorilo dievča s tým, že mama nie je doma. Cez sociálnu sieť nás neskôr kontaktoval muž s rovnakým priezviskom, aké má pohryzený chlapec, aby sme ich neotravovali, a že jeho manželka na nás podá trestné oznámenie za prenasledovanie.
 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy