Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodohospodári reagujú na nedostatok vody na Domaši. Starostovia sú podľa nich neznalí problematiky
Zdielať na

Vodohospodári reagujú na nedostatok vody na Domaši. Starostovia sú podľa nich neznalí problematiky

DOMAŠA / Neznalosť a nepochopenie vodohospodárskej problematiky je podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Košice za poukazovaním starostov siedmich obcí z okolia vodnej nádrže Domaša na problémy s nedostatkom vody v tomto vodnom diele. Pri následnej interpretácii to podľa vodohospodárov, ktorých stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca SVP Marián Bocák, vedie k hrubému zavádzaniu verejnosti a k dehonestácii práce vodohospodárskych odborníkov.

Starostovia obcí Kvakovce, Bžany, Turany n/Ondavou, Malá Domaša, Slovenská Kajňa, Nová Kelča a Holčíkovce vo štvrtok na tlačovej besede poukázali na problémy s nedostatkom vody, ktoré viedli aj k nutnému predčasnému ukončeniu sezóny výletnej lode Bohemia. Listom požiadali ministra životného prostredia Laszlóa Sólymosa o vyvodenie zodpovednosti za stav na vodnom diele a odvolanie vedenia SVP Košice z funkcií. Opierajú sa pritom aj o tri štúdie Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) z roku 2013, ktoré podľa starostov potvrdzujú, že vodohospodársky podnik vôbec nevyhodnocoval zozbierané hydrologické údaje, za nedostatkom vody v Domaši je aj vodná elektráreň v Malej Domaši a najzávažnejším zistením podľa nich je, že z vodnej nádrže Veľká Domaša sa v určitom období nemusí vypúšťať skoro žiadna voda.

Prvoradý účel nádrže 

Podľa vodohospodárov uvádzané argumenty sú vo všetkých prípadoch vytrhnuté z kontextu a starostovia na nich stavajú svoje laické názory, ktoré sú nepochopením základného fungovania manipulácie vo vodnej nádrži. "Je hlbokým nepochopením prezentujúcich sa, aj keď im to bolo viackrát vysvetľované a je to aj niekoľkokrát uvedené v materiáloch, ktoré vypracoval VÚVH, že každá vodná nádrž má svoj prioritný účel, za ktorým bola budovaná a ten musí plniť a sekundárne funkcie, ktoré sú tam pridružené ako napríklad rekreácia na vodnej nádrži môžu vykonávať iba preto, lebo nevadia prioritnému účelu,“ uviedol hovorca.

Ako dodal, ani v jednej zo štúdii nie je uvedené, že SVP účelovo zle manipulovalo, ale vo všetkých troch materiáloch je zdôrazňované, že prioritný účel nádrže je nadlepšovanie prietokov pod nádržou a protipovodňová ochrana. "Uvádza sa v nej tiež, že nádrž ma viacročný cyklus vyrovnania prietokov, že sa zmenili prítoky do nádrže smerom dole, o veľkom vplyve výparu na výšku hladiny a o potrebe realisticky počítať s tým, že nádrž bude v priemere raz za tri roky poloprázdna,“ upozornil Bocák.

​Pri manipulácii s hladinou sa musí podľa vodohospodárov vychádzať zo schváleného manipulačného poriadku, kde je uvedené, ako sa musí manipulovať s objemom v nádrži v zmysle prioritného účelu tak, aby bol zabezpečený dostatočný prietok vo vodnom toku aj pod vodnou nádržou. "SVP je správca vodnej nádrže a koná na základe rozhodnutia štátu prostredníctvom príslušného úradu. Teda to, aký bude odtok z nádrže, je v kompetencii vodoprávneho orgánu a my túto skutočnosť musíme v plnej miere rešpektovať. Napriek tomu, že túto skutočnosť zainteresované strany vedia, sme terčom útokov my,“ dodal Bocák.

Verejnosť mala vedomosť

Vodohospodársky podnik sa ohradil aj voči tvrdeniu, že o zverejnených materiáloch verejnosť doteraz nevedela. "SVP Košice nikdy nezatajoval spracovanie akýchkoľvek odborných dokumentov a štúdií, ale zároveň ich nemal dôvod prezentovať širokej verejnosti. Každopádne sú k dispozícií aj na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, prostredníctvom ktorého boli aj poskytnuté. Tieto dokumenty slúžia výlučne pre prijímanie ďalších postupov,“ reagoval Bocák.

Starostovia upozornili aj na problémovú spoluprácu s vedením štátneho podniku na ďalších projektoch. Pre poukázanie na problémy podľa starostu obce Kvakovce Radovana Kapraľa SVP Košice so starostami nekomunikuje a zámerne im bráni pri schvaľovaní projektov. Týkať sa majú napríklad investície do svahu po zosuve pri budovaní cesty pre záchranné zložky v Kvakovciach, alebo cyklochodníka na Valkove. Ako reagoval Bocák, vodohospodársky podnik nemá dôvod nespolupracovať s obcami okolo vodnej stavby. "Informácia o spevnení brehov pre záchranné zložky je účelová, nakoľko sa nejedná o spevnenie brehu ako to pán starosta prezentoval, ale výstavbu nového móla pre loď prevádzkovanú obcou Kvakovce a to si vyžaduje vyjadrenia všetkých dotknutých orgánov a riadnu projektovú dokumentáciu, ktorá nám bola skompletizovaná len teraz. Nehovoriac o skutočnosti, že záchranné zložky majú k vodnej hladine zabezpečený prístup,“ dodal hovorca vodohospodárov s tým, že na základe opakovaných osočujúcich vyjadrení zvažuje štátny podnik aj podniknutie právnych krokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy