Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spor o vodu na Domaši pokračuje. Starostovia veria, že im ju kradne štát
Zdielať na

Spor o vodu na Domaši pokračuje. Starostovia veria, že im ju kradne štát

DOMAŠA / Spor o vodu na Domaši pokračuje. Starostovia okolitých obcí sú presvedčení o tom, že im ju kradne štát a žiadajú ministra životného prostredia odvolať tých, ktorí pochybili. Na to však tak trochu doplatia turisti. Výletná loď tam totiž ani nie po dvoch mesiacoch svoju plavbu končí.

Výletná loď Bohemia absolvovala jednu z posledných plavieb po Domaši. "Ako vidíte, voda klesla o 100 metrov," upozorňuje starosta obce Bžany, Ladislav Vrábeľ. "Musíme ukončiť sezónu, lebo nemôžeme takto ďalej fungovať," priznáva starosta obce Kvakovce Radoslav Kapráľ. 

Domaša má opäť málo vody a ak by loď nedostali na breh teraz, už o pár dni by to nebolo pre nízku hladinu možne. Po ani nie dvoch mesiacoch sa tak musí nedobrovoľne zazimovať.

Starostovia okolitých obcí zvolávajú mimoriadnu tlačovku. Nejde iba o loď. Celkovo hovoria o žalostnej situácii a priamo poukazujú aj na vinníka. "Jednoznačne štát. Mal si to ustrážiť, vodohospodársky podnik to všetko riadi, takže je to na nich," vraví Ján Jakubov, starosta obce Turany nad Ondavou. 

Starostovia predložili novinárom tri štúdie, ktoré si nechal v roku 2013 vyhotoviť Slovenský vodohospodársky podnik. Z nej je podľa slov starostov jasné aj to, že v určitom období nie je nutné z Domaše vypúšťať takmer žiadnu vodu. "Aj v čase deklarovaného šetrenia sme zistili, že sa s vodou plýtva a že sa zbytočne vypúšťa preč," dodal Kapráľ. 

"Podľa čiastkových informácií, ktoré máme z médií môžme povedať, že sa týmto tvrdeniami budeme zaoberať a zvážime prijatie opatrení aby sme zabránili šíreniu účelových a nepravdivých informácií, ktoré na tejto konferencii odzneli," vyjadril sa hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. 

"Evidentne je problém len na Domaši, nie je na Šírave, nie je na Mare, nie je nikde, len tu a je to čierne na bielom, že pochybili v podniku a veľmi závažne," dodal Kapraľ. 

Pozrite si archívnu reportáž o výletnej lodi na Domaši: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy