Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Smutný príbeh Wintonových detí vo filme Ruky na skle podčiarkuje hudba z pera známeho jazzového sólistu
Zdielať na

Smutný príbeh Wintonových detí vo filme Ruky na skle podčiarkuje hudba z pera známeho jazzového sólistu

BRATISLAVA / Film Ruky na skle je príbehom detí, ktoré krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny zachránili tým, že ich z bývalého Československa odtransportovali vlakmi a prijali vo Veľkej Británii. Opisuje smutné, tragické, ale i veselé ba až komické situácie. Tie podčiarkuje hudba, ktorú pre najnovší dokument našej kolegyne redaktorky Veroniky Homolovej Tóthovej skomponoval saxofonista Milo Suchomel.

Klepotajúce kolesá vlaku, obavy rodičov, zvedavosť detí i plač, to všetko podčiarkuje v príbehu o Wintonových deťoch hudba z diela známeho jazzového sólistu. "S Milom Suchomelom sa robí naozaj dobre, pretože on chce vedieť detaily toho o čom ten film je, ako sa vyvíja, až potom začne tú hudbu písať," uviedla autorka filmu Veronika Homolová Tóthová.

Silný príbeh podčiarkuje silná muzika, a tak ako pri predchádzajúcej spolupráci Milo Suchomel opäť stavil na sláčiky. "Keď som komponoval hudbu, snažil som sa preniesť do tej tej a do myslenia ľudí," uviedol autor hudby Milo Suchomel. 

Prioritou bolo, aby hudba, rovnako ako príbehy detí odtrhnutých od tých najbližších, bola silná a zasiahla hlboko. Aj tých, ktorí ju pre film nahrali.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články