Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Obyvatelia 13 obcí sú nútení používať žumpy. Tie ale nemá kto vyvážať, výkaly tak končia v poliach
Zdielať na

Obyvatelia 13 obcí sú nútení používať žumpy. Tie ale nemá kto vyvážať, výkaly tak končia v poliach

SKALICA / V okrese Skalica má až 13 obcí nepredstaviteľný problém s niečím, čo v mestách považujeme za samozrejmosť. Chýba im vodovod a sú nútení používať žumpy. Lenže tie nemá kto vyvážať, preto fekálie končia na poliach. V iných prípadoch si zase ľudia odpadové rúry potiahli až do rieky. Hoci by si viacerí radi postavili domové čistiarne, tie im nechce povoliť okresný úrad, pretože preferuje žumpy.

"Ľudia majú žumpy, ale nemajú kam tie žumpy vyvážať. Je to dosť veľký problém. Na čističku do Senice, či do Holíča nám nezoberú. Je to veľká vzdialenosť, a to by sme museli mať zazmluvnené," uviedol starosta obce Lopašov Marián Bederka. "Máme problém s vývozom žúmp, pretože zabezpečovala nám to firma, ktorá prišla o svojich vodičov a avizuje, že takú kapacitu nedokáže vyvážať," povedala starostka obce Dubovce Dana Mikulová.

Obyvatelia nových domov, si preto chceli dať postaviť domové čistiarne odpadových vôd. "Kvôli tomu, že je tam veľká byrokratická záťaž, tak sme nemali túto možnosť," povedala obyvateľka obce Dubovce Annamária Filová. Starostka je presvedčená, že keď v obci nie je verejná kanalizácia ani tak skoro nebude a s vyvážaním žúmp je problém, čistiarne odpadových vôd sú jediné riešenie. "Odbor životného prostredia kvôli obavám, že vsakovanie na našej ílovitej pôde nie je dostatočné, tak stavebné povolenia na čistiarne nevydáva," dodala Mikulová.

"Vzhľadom na to, že v obci Dubovce nemajú verejný vodovod a obyvatelia čerpajú pitnú vodu z individuálnych zdrojov, musí okresný úrad prísnejšie posudzovať, ako v obciach, kde verejný vodovod majú," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Keratová. Mnohé trativody z domácnosti končia v tejto rieke Chvojnica, ktorá je v piatom stupni ochrany prírody. "Asi 60 percent majú žumpy a ostatní majú takzvané trativody a vypúšťajú tak kam nemajú," povedala Mikulová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy