Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opatrovateľka sa obáva prísť do práce. V domove sociálnych služieb sa šíri infekčná nákaza
Zdielať na

Opatrovateľka sa obáva prísť do práce. V domove sociálnych služieb sa šíri infekčná nákaza

ŽILINA / Svoju prácu miluje, no robiť ju už nemôže. Má totiž strach vrátiť sa do nej. Hovoríme o opatrovateľke zo Žiliny, ktorá už roky pracuje v domove sociálnych služieb. V poslednom roku sa však v práci viackrát nakazila infekčným svrabom.

Žena, ktorá v domove sociálnych služieb pracuje už 9 rokov, sa v práci opakovane nakazila svrabom. Prvýkrát už v roku 2018. "Boli sme klamané, zavádzané, že robíme paniku. Až keď sme sa všetky škrabali, tak bola klientka vyšetrená," opisuje dotknutá opatrovateľka. 

Svrab je podľa odborníkov vysoko infekčná choroba, jeho diagnostika jednoduchá nie je. Spôsobuje ju mikroskopický parazit, zákožka svrabová. "Ochorenie prepukne po troch až šiestich týždňoch od toho kontaktu, preto je to pomerne ťažko diagnostikovateľné ochorenie. Prejavuje sa svrbivými prejavmi, ktoré môžu vyzerať ako dermatitída, ekzém," približuje Milada Kullová, lekárka z FNSP Žilina.  

"Vedenie zariadenia komunikovalo s úradom verejného zdravotníctva, aj s kožnou lekárkou, ktorá bezodkladne vyšetrila týchto klientov zariadenia," poznamenala hovorkyňa ŽSK Žilina Martina Remencová. "U tejto klientky sa začalo konať až vtedy keď som ja doniesla správu lekársku," tvrdí opatrovateľka. 

Župa tvrdí že zariadenie opatrenia urobilo. "Išlo o sériu opatrení v súvislosti s posteľným prádlom, zvýšená hygiena," konštatuje Remencová. "Ja som bola na PN desať dní, vrátila som sa do práce a v priebehu piatich dní som sa opäť nakazila," odpovedala opatrovateľka. Tretíkrát jej už pôvodná liečba nezabrala, s rodinou opät musela prerušiť kontakt.

Doma všetko dezinfikuje. Z poslednej kontroly od lekára šla na župu za riaditeľkou. "Bola rada, že som prišla a pýtala sa ma, prečo som neprišla skôr," potvrdila opatrovateľka. Do práce sa už nevráti. "Ja som si za bývalého vedenia brávala klientov domov, určite mi bude ľúto, ale s takýmto prístupom určite nie," dodala. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil stiahnutie liekov s touto látkou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy