Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze Ruskovej objednávky vraždy vypovedala Volzová. Prišli aj predstavitelia podsvetia
Zdielať na

V kauze Ruskovej objednávky vraždy vypovedala Volzová. Prišli aj predstavitelia podsvetia

BRATISLAVA / Proces s obžalovanými mužmi, ktorých mal údajne pred dvadsiatimi rokmi požiadať Pavol Rusko o fyzickú likvidáciu jeho vtedajšej spoločníčky v televíznej spoločnosti, pokračoval v bratislavskej väznici. Rusko je obžalovaný z prípravy vraždy a usvedčujú ho niekdajší vysoko-postavení členovia podsvetia, ktorí mali vraždu realizovať. Do väznice prišla vypovedať poškodená, nemecká občianka Sylvia Klaus. Jej vraždu si mal podľa prokuratúry obžalovaný Rusko žiadať u Mikuláša Černáka.

Keď ráno do bratislavskej väznice priviezli zásahové skupiny Zboru väzenskej a justičnej stráže troch niekdajších šéfov zločineckých bánd, Silvia Volzová, teraz Klaus, sa už zrejme nachádzala za bránami väznice. "Príslušníci policajného zboru boli na všetko pripravení, myslím si, že pokiaľ by pani poškodená mala akúkoľvek obavu, tak táto bola eliminovaná dobrou prácou polície," poznamenal prokurátor Michal Šúrek. 

Ruskova ex-spoločníčka sa v roku 2017 nečakane dozvedela, že ju slovenské podsvetie chcelo zavraždiť po tom, ako sa zmocnia jej podielov v televíznej spoločnosti.

Televíziu rozbiehala s Pavlom Ruskom, s ktorým sa dostala do závažných sporov. Jej vraždu mal vyžadovať podľa vyšetrovacích orgánov v podsvetí práve Pavol Rusko, objednávkou osobne priamo u vtedajšieho bossa Mikuláša Černáka. 

"Nič také nebolo, žiadne stretnutie, žiadna objednávka. Sú to nezmysly a výmysly. Dostanem sa za chvíľku aj k tomu, že si myslím, že treba hľadať dôvody, prečo to pán Černák tvrdí," reagoval Pavol Rusko.

Poškodená Volzová už dlhodobo žije v Nemecku a dodnes sa obáva o život. Jej bezpečnú účasť na pojednávaní zabezpečovala polícia.

​Právny zástupca Volzovej, Roman Kvasnica, sa v priebehu pojednávania sťažoval, že obžalovaný Rusko smerom k svedkyni posunkuje, keď sa ona na neho pozrie. To bolo podľa advokáta zastrašovanie. Súd sa s tým stotožnil a Pavla Ruska napomenul. 

O ohrození života sa dozvedela od zamestnancov televízie 

Ruskova ex-spoločníčka pred senátom opísala, ako a kedy sa dozvedela, že sa mala stať obeťou vraždy, kedy a prečo sa v čase sporu o vedenie televízie začala obávať o svoju bezpečnosť a ako sa mal Rusko k nej, ako spoločníčke, správať. To, že sa dostala do ohrozenia života, jej v tom čase mali povedať zamestnanci televízie.

Jedna z verzií je, že ochranku pre Volzovú zabezpečil Marian Kočner. S nim sa stretla vtedy, keď do sporu vstúpil jeho Gamatex. Poprela kontakty s podsvetím, o čom pre súdom vypovedal práve Rusko a dáva jej za vinu, že do televízie mala dotiahnuť mafiu ona. 

Obžalovaný Černák, ktorý o plánovanej vražde sám povedal polícii, sa po výsluchu osobne poškodenej ospravedlnil za to, že mali úmysel ju zavraždiť.

Lališ tvrdí, že celá kauza je výmysel Černáka  

​Naopak, obžalovaný bývalý šéf bratislavskej zločineckej bandy Lališ opäť povedal, že celá kauza je výmysel zo strany Černáka. Práve on ale tvrdí, že ak ju v čase sporov chránila ochranka, tak zo strany mafiána Čongrádyho, ktorého podľa Lališa stretla viac ako len dvakrát.

Celý prípad sprevádzajú spochybňovania o motíve na vraždu poškodenej zo strany Ruska. Poškodená strana sa opäť vyjadrila, že zo strany vtedajšieho vedenia polície mali byť snahy zasahovať do riadneho vyšetrovania vraždy. 

Na ďalšom pojednávaní, ktoré súd odročil na 13.12., prídu ďalší svedkovia, v tomto procese sa očakáva aj plánovaný výsluch Mariána Kočnera, ktorý je aktuálne obžalovaný s Ruskom v trestnej časti kazu televíznych zmeniek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy