Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ľudia z celého sveta vyšli do ulíc, aby upozornili na klimatické zmeny. Protestuje sa aj na Slovensku
Zdielať na

Ľudia z celého sveta vyšli do ulíc, aby upozornili na klimatické zmeny. Protestuje sa aj na Slovensku

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA/SVET / Ľudia po celom svete v piatok plánujú vyjsť do ulíc, aby upozornili na potrebu boja proti klimatickým zmenám. Len v austrálskych mestách sa už do protestu zapojilo okolo 300 000 demonštrantov. Protestné akcie sú nahlásené v 2 600 mestách, vrátane tých slovenských. Do dlhoohlasovaného ekologického protestu sa zapojilo aj Slovensko. Takzvaný EKO pochod prebieha v štyroch slovenských mestách.

Ulice austrálskeho Sydney zaplavili davy študentov a ekoaktivistov s podomácky vyrobenými transparentmi v rukách. Ich cieľom bolo vyzvať vládu, aby robila viac pre ochranu životného prostredia a zastavenie klimatických zmien. Davy ľudí vyšli aj do ulíc ďalších austrálskych miest. Veľké zhromaždenie hlásia napríklad z Melbourne či Brisbane. Demonštrácie, inšpirované prácou 16-ročnej švédskej ekoaktivistky Grety Thunbergovej už majú za sebou aj na Šalamúnových ostrovoch. Tam sa niesli v duchu hesla - Nepotápame sa, budeme bojovať. Šalamúnove ostrovy totiž patria medzi tie časti sveta, ktorých existenciu zvýšenie hladiny svetových morí priamo ohrozuje. Počuť o sebe nechali aj demonštranti v Thajsku.

Asi 200 mladých ľudí tam vtrhlo do budovy ministerstva životného prostredia, kde si ľahli na zem a predstierali, že sú mŕtvi. "Mladí ľudia nemajú volebné právo a nemôžu teda rozhodovať o smerovaní krajiny. Týmto spôsobom môžu na problém upozorniť a prinútiť verejnosť, aby o ňom hovorila," uviedla organizátorka protestu. 

Hoci sú dnešné protesty celosvetovou reakciou na hrozbu klimatických zmien, nie všetky regióny sa do nich mohli zapojiť. Čínske úrady napríklad žiadne demonštrácie nepovolili. Celá akcia vyvrcholí zhromaždením pred sídlom OSN v New Yorku, kde sa bude v pondelok konať klimatický samit. Newyorského protestu sa zúčastní aj samotná iniciátorka celého hnutia Greta Thunbergová.

Protestné akcie sú nahlásené v 2 600 mestách, vrátane tých slovenských. Do dlhoohlasovaného ekologického protestu sa zapojilo aj Slovensko. Takzvaný EKO pochod prebieha v štyroch slovenských mestách. "Máme veľký problém so životným prostredím, lesy horia, hladina oceánov stúpa a podľa vedcov máme už len 50 rokov na to, aby sme planétu zachránili," uviedla študentka z Ukrajiny Anastasia.

O študentoch sa v žiadnom prípade nedá hovoriť ako o takzvaných záškolákoch. Tento štrajk majú totiž odobrený od svojich pedagógov. Ekoakciu študentov po prvýkrát prišiel podporiť aj predvoj Komenského univerzity, Technickej univerzity a SAV. "My sme si zvykli na pomerne pohodlný život, ktorý je ale neudržateľný. Musíme začať meniť naše návyky," povedal prorektor pre vonkajšie vzťahy Univerzity Komenského Radomír Masaryk. 

Akciu prišli podporiť stovky ľudí. Organizátori chcú tému dostať do povedomia širokej verejnosti, ale aj vlády. "Máme pocit, že tá odozva od politikov, ktorí vedia robiť systémové zmeny nie je dostačujúca," povedala koordinátorka EKO protestu Lucia Szabová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy