Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Je veľa vecí, ktoré potrebujeme robiť v slovenskom parlamente, uviedol europoslanec Bilčík
Zdielať na

Je veľa vecí, ktoré potrebujeme robiť v slovenskom parlamente, uviedol europoslanec Bilčík

BRATISLAVA / Európsky parlament schválil správu s odporúčaniami, ako zreformovať pravidlá europarlamentu a rozprávali sme sa aj o novej smernici, ktorá sa zaoberá násilím páchanom na ženách. Bližšie informácie nám o dianí v Európskom parlamente povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Európsky parlament včera schválil vašu správu s odporúčaniami, ako zreformovať pravidlá europarlamentu, aby bol transparentnejší a odolnejší voči korupcii a zahraničnému zasahovaniu. To znie pomerne komplikovane a hlavne ambiciózne. Viete vysvetliť, prečo europarlament potrebuje reformu?

Bezprostredným dôvodom bol škandál Katar Gate, ktorý súvisel s tým, že žiaľ pár našich kolegýň a kolegov, evidentne podľahlo vplyvu zahraničných mocností ako je Katar, ktorý si kupoval za peniaze vplyv poslancov aby vylepšovali imidž o tejto krajine ale aj rozhodnutia týkajúce sa avízovej politiky. To sa vyšetruje, lebo to je kriminálna vec, ale my sme si uvedomili, že od čias kedy začala brutálna ruská agresia voči Ukrajine, že ten vplyv zahraničia na našu prácu dokáže ovplyvňovať a ono to má nekalé dôsledky na našu prácu, pretože ľudia nerozhodujú slobodne ale preto aby za nich rozhodovali v ich mene. Práve preto chceme zmeniť viaceré pravidlá, aby si ľudia uvedomili akým hrozbám čelíme, a postupne mať vplyv aj na to aké technológie kupujeme, kto a za akých podmienok môže lobovať v parlamente, koho tam pustíme a koho nie, mať prehľad o tom. V Štrasburgu v parlamente sa premelie tisíce ľudí, je to slobodný otvorený parlament, Európania tam môžu prísť a my potrebujeme vedieť kto a za akých podmienok tam prichádza, takže o tomto všetkom sme diskutovali, preto je tá správa extrémne dôležitá, lebo si potrebujeme chrániť demokratické inštitúcie.

Aké konkrétne opatrenia vo svojej správe navrhujete? Sú podľa vás postačujúce?

Ja som spomínal napríklad praktické veci, ktoré môžeme robiť od zajtrajšieho dňa, napríklad tréningy, školenia, pretože ľudia by mali vedieť akým hrozbám čelíme. Chceme posilniť bezpečnostnú kultúru, pretože ak má parlament ostať otvorený a demokratický, tak potrebuje byť aj bezpečnejší. Jednoducho nežijeme v bavlnke, ale je tu veľa krajín a ľudí, ktorí majú záujem o znemožnenie našej práce a toto potrebujeme odstať medzi poslancov, asistentov a ľudí pracujúcich v parlamente. Potrebujeme kontrolovať nákup technológií, pretože ak budeme kupovať bezpečnostné kamery, kúpime ich v krajine, ktorí sú naši spojenci a priatelia, nie niekto, kto by nás chcel pozorovať cez tieto kamery, Čína je typický príklad, čiže musíme byť veľmi ostražití. Potrebujeme zabezpečiť aj to, keď ľudia skončia svoj mandát, aby hneď nešli pracovať pre tretiu krajinu. Keď ste europoslanec, máte množstvo privilegovaných informácií, a aby nedošlo k tomu, že ako poslanec budete pracovať pre lobistické firmy, ktoré by vás nekalo ovplyvňovali. To sú príklady praktických vecí, niektoré vieme zaviesť okamžite, na niektoré potrebujeme čas. Je dôležité aby celková kultúra a obozretnosť už dnes vplývali na našu prácu.

Opatrenia, ktoré navrhujete, sa vzťahujú na Európsky parlament. To bolo aj vaše zadanie po škandále Katar Gate. Zároveň však hovoríte, že navrhovanými opatreniami by sa mohlo inšpirovať aj Slovensko. V čom?

Je veľa vecí, ktoré potrebujeme robiť v slovenskom parlamente, napríklad po ruskej invázii na Ukrajinu sa rozhodli, že nebudeme púšťať do parlamentu pseudonovinárov z Ruskej federácie, takisto diplomatov z tejto krajiny, lebo Rusko ohrozuje našu bezpečnosť. Pokiaľ v Ukrajine prebieha agresia, tak to ohrozuje aj nás.

Pokračovanie rozhovoru si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy