Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Aké počasie prinesie víkend? Leto ukáže pravú tvár
Zdielať na

Aké počasie prinesie víkend? Leto ukáže pravú tvár

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vo štvrtok 13. júla sa na severe Slovenska ochladilo tak, že niektoré lokality pri zamračenej oblohe a zrážkach mali iba necelých 21 °C ako najvyššiu dennú teplotu. V noci sme sa dobre vyspali a oddýchli si pred nastupujúcimi vysokými dennými teplotami. Horúčavy sa vracajú.

Prinesie nám ich prúdenie veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu po zadnej strane tlakovej výše. Tá sa usadila priamo nad našou oblasťou, a tak sa nečudujme, že bude prevládať počas víkendu málo oblakov na oblohe. Zrážky budú ojedinelé, len v nedeľu sa môžu objaviť vo väčšej miere v kopcovitých častiach Slovenska a denná teplota bude poriadne stúpať.

Sobota 15. júla začne príjemným ránom, s poklesom teploty na 18 až 10 °C. No vzduch sa bude veľmi rýchlo prehrievať. Maximum teploty čakajme v intervale od 28 °C na severe po 34 °C na juhu. V nedeľu 16. júla prúdenie teplého tropického vzduchu zosilnie, už sa môžu popoludní objaviť prehánky, búrky a opäť sa vráti dusno. Nič to ale nezmení na maximálnej dennej teplote. Tá bude v nedeľu od 30 do 36 °C. Vysoká denná teplota bude štartovať z vysokej nočnej teploty. Do nedeľného rána poklesne teplota na 20 až 15 °C, na juhozápade v noci okolo 22 °C.

Nový prázdninový týždeň začne s častejšími prehánkami a búrkami, tie opäť môžu byť aj intenzívne. Deň bude veľmi teplý a dusný. Denné maximum teploty v pondelok 17. júla od 28 do 34 °C. Takýto charakter počasia bude u nás prevažovať až do stredy, teda do 19. júla. Nepodceňujte vplyv horúceho a dusného počasia na vaše zdravie a náladu. Dostatočne sa chráňte pred slnkom, intenzívnym UV žiarením, dostatočne pite a aj úprava jedálnička vám pomôže zvládnuť horúčavy nasledujúcich dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy