Skoro jasno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Letiská sú preplnené cestujúcimi. Viete, kto stojí za bezpečnosťou letov?
Zdielať na

Letiská sú preplnené cestujúcimi. Viete, kto stojí za bezpečnosťou letov?

BRATISLAVA / Letecká doprava je stále najbezpečnejší spôsob dopravy. Svoj veľký podiel na tom má Letová prevádzková služba, ktorá dohliada na bezpečnosť lietadiel vo vzduchu i na zemi. A počet prepravených cestujúcich opäť stúpa na predkovidové čísla.

Po tom, čo cestovný ruch pre reštrikcie v cestovaní padal na kolená, tento rok sú letiskové haly preplnené ľuďmi. "Bratislavské letisko vybavilo v prvom polroku 2023 spolu na prílete a odlete približne 670 000 cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022 ide až o 35 % nárast. Miera obnovy počtu cestujúcich spred pandémie za rok 2019 tak dosiahla za jún 71 %," uviedla Veronika Tóthová, PR špecialistka letiska M. R. Štefánika. "Momentálne sa pohybujeme okolo 2 200 letov za 24 hodín. Vzhľadom na to, že sa aktuálne nachádzame v špičke letnej prevádzky, toto číslo môže ešte narásť. Predpokladáme 2 400 letov denne," vysvetlil špecialista na bezpečnosť Pavol Sovák z Letových prevádzkových služieb (LPS) SR. Aj napriek vysokým číslam cestujúcich sa nájdu aj takí, ktorým nasadnúť do lietadla spôsobuje ťažkosti.


Letecká doprava si nedrží prvú priečku len tak

Za bezpečnými letmi stoja pracovníci letovej prevádzkovej služby. Pri ich riadení je dôležitá najmä komunikácia medzi pilotom a riadiacim letovej prevádzky. "Je to špeciálna frekvencia, na ktorej komunikujú medzi sebou. Odovzdávajú si informácie o polohe a výške. Riadiaci má k dispozícii nejaké prehľadové zariadenie a podľa toho vidí, kde sa to lietadlo nachádza," priblížil Sovák.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa cítia v lietadle ohrození, letová prevádzková služba taktiež zabraňuje prípadným dopravným nehodám. Pre každé lietadlo platia isté pravidlá. Vysoký dôraz sa kladie aj na pravidelný výcvik personálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy