Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zistenia TV JOJ: Študent, ktorý podpálil gymnázium, bol pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Študent, ktorý podpálil gymnázium, bol pod vplyvom alkoholu

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ mal byť mladý Benjamín opitý. V krvi mal mať zhruba 1.2 promile. Príčinou smrti malo byť udusenie splodinami. Motív mladíka stále nie je známy a zisťujú ho kriminalisti. Policajti nebohému pri domových prehliadkach zaistili počítač aj ďalšie veci. Jeho telefón sa údajne doteraz nenašiel.

Jeden zo svedkov mal vidieť, ako mal z horiacej školy ujsť ešte jeden mladík. Táto verzia sa ale zatiaľ nepotvrdila. Vyzerá to tak, že gymnazista prišiel do školy sám. "V prípade prebieha prípravné konanie, pričom nateraz nebolo vznesené obvinenie žiadnej osobe. Na základe DNA testov došlo k stotožneniu osoby nájdenej zhorenej administratívnej časti školy. Súčasne je možné uviesť, že tejto osobe bol zistený alkohol v krvi viac ako 1,2 promile. Na ďalšie otázky nie je možné, vzhľadom na štádium konania," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

Benjamín mal podpáliť 14 áut. Potom sa skútrom odviezol ku gymnáziu pre mimoriadne nadané deti na Skalickej ceste v Bratislave. Túto školu mladíci navštevovali spoločne. Benjamín tam mal po zborovni a ďalších miestnostiach rozliať benzín a časť budovy zapáliť. Po ničivom požiari zostala len spúšť. Benjamín bol kamarátom strelca zo Zámockej ulici v Bratislave, chodili spolu do školy aj na karate.

V zborovni sa vraj našla fľaša borovičky a v budove aj tri kanistre s benzínom. Benjamín horľavinu rozlial po prvom poschodí. Zameral sa na zborovňu a miestnosť, kde boli všetky dôležité dáta školy vrátane serverovne. Pedagógovia tak prišli o takmer celú agendu žiakov.

Žiaci a učitelia sa zároveň snažia získať učebný materiál, o ktorý mnohí z nich prišli. "Komunikujeme s ministerstvom školstva, ktoré prisľúbilo finančnú pomoc pri realizácii rekonštrukčných prác," priblížila Jana Zápalová, riaditeľka Odboru školstva Bratislavského samosprávneho kraja. Rezort momentálne čaká na ich oficiálnu žiadosť.

​Pomocnú ruku zároveň podali aj rodiny žiakov a absolventi školy. Od piatka vyzbierali 30 000 eur. "My, ako rodičia a absolventi školy, sme založili zbierku, ktorá slúži jednak ako morálna podpora všetkým žiakom a vedeniu, ale bude slúžiť aj na dovybavenie školy," priblížila Marcela Fuknová, matka jedného zo študentov.

Momentálne sa kompetentní snažia dať školu čo najskôr do poriadku. Statik dal gymnáziu zelenú. Elektrika by mali už čoskoro fungovať. Tou to, ale iba začína. Presné škody vyčíslené neboli, no pohybujú sa v státisícoch eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy