Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Posun v prípade postrelenej kadetky: Uzavrie prokurátor s inštruktorom dohodu?
Zdielať na

Posun v prípade postrelenej kadetky: Uzavrie prokurátor s inštruktorom dohodu?

BRATISLAVA / Chcela byť policajtkou, no streľba jej obrátila život naruby. Policajti ukončili vyšetrovanie na pôde akadémie, kde Šeparnev postrelil mladú kadetku Mišku. Kým pedagóg chce uzavrieť dohodu o vine a treste, jej rodina je proti. Študentka do dnešného dňa nevie, či jej tento nešťastný incident štát uzná ako pracovný úraz.

Bol prvý marec, keď sa nádejnej policajnej kadetke a futbalistke Miške úplne zmenil život. Na pôde policajnej akadémie padol výstrel z rúk pedagóga Vladimíra Šeparneva. Vraj cvičili takzvaný duel. Guľka ju trafila tak nešťastne, že jej poškodila chrbticu a pľúca a bude mať doživotné následky. "Opakovane sa takáto chyba stala, opakovane bol ostrý náboj v zbrani a vystrelil tam, kde vôbec vystrelil nemal, čo v podstate pre moju klientku znamenalo trvalé poškodenie zdravia na celý život," uviedol advokát postrelenej kadetky Marek Palkovič.

Vyšetrovanie je ukončené

​Policajti po štyroch mesiacoch ukončili vyšetrovanie. "Vyšetrovateľ policajného zboru predložil prokurátorovi KP Bratislava návrh na konečné opatrenie spolu so spisom. Prokurátor sa so spisom oboznámi rovnako i s návrhom a rozhodne o ďalšom postupe," vysvetlil Juraj Chylo z Krajskej prokuratúry Bratislava.

Šeparnev svoju vinu nepopiera a chcel by s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. "My si si myslíme, že sú splnené všetky zákonné dôvody. Od začiatku vyšetrovania môj klient uznáva tú svoju časť viny," dodal obhajca pedagóga. 

Otec kadetky s tým nesúhlasí

"Už je na čase, aby sa to konečne uzavrelo, nech to rozhodne súd. Súhlasím s prokurátorom, čo navrhuje, aby to bolo riešené súdnou cestou a nie dohodou o vine a treste," vysvetľuje otec postrelenej. Ako sa dostal ostrý náboj medzi cvičné doteraz nie je jasné. "On určite má časť viny, to si aj priznáva, ale mala by si ju priznať aj akadémia akým spôsobom zabezpečila priestory, aby sa takáto vec nestala," dodáva obhajca.

Miška po úraze pendluje medzi nemocnicami a domovom. Len pred pár dňami sa opäť vrátila z Bratislavy. Streľbu na akadémií jej ako pracovný úraz doteraz neuznali. "Ministerstvo s nami prestalo komunikovať, takže nevieme. Nechali sme to, komisia to rieši a zatiaľ nemáme žiadne výsledky," opisuje komplikovanú situáciu otec. Šeparnev je stíhaný na slobode a pred súd by sa mohol postaviť už v najbližších mesiacoch. V base si môže posedieť maximálne 5 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy