Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
FOTO: Nebohý podpaľač bol kamarát s mladým teroristom. Čo ich spájalo?
Zdielať na

FOTO: Nebohý podpaľač bol kamarát s mladým teroristom. Čo ich spájalo?

BRATISLAVA / Boli kamaráti, navštevovali rovnakú školu a chodili spolu do rovnakého športového klubu. Mladého teroristu zo Zámockej a sobotňajšieho podpaľača spája spoločná minulosť. Dôkazom je fotografia, ktorú získal náš kolega Peter Hlávek. Tragédia vyvoláva množstvo otáznikov, no kompetentní zatiaľ mlčia.

​Rovnaká škola, ako aj šport. Presne to má spájať 19-ročného Juraja a 18-ročného Benjamína.

Zatiaľ čo Juraj vlani pred Teplárňou brutálne popravil dvoch ľudí, tak druhý mal podpáliť 14 áut. Potom sa skútrom odviezol ku gymnáziu pre mimoriadne nadané deti na Skalickej ceste v Bratislave. Túto školu spoločne mladíci navštevovali. Benjamín tam mal po zborovni a ďalších miestnostiach rozliať benzín a časť budovy zapáliť. Po ničivom požiari zostala len spúšť. Škola zatiaľ o prípade mlčí.

Zo záberov, ktoré sme v nedeľu 2. júla nakrútili, vyplýva, že 18-ročný Benjamín sa nemal problém dostať do areálu školy. Ten ale monitorujú bezpečnostné kamery. Je tak dosť pravdepodobné, že pohyb podpaľača mohli zaznamenať. Všetky záznamy študujú vyšetrovatelia. "Nie sú ďalšie bližšie informácie, preto by sme sa k nim neradi vyjadrovali a špekulovali," vyjadril sa Juraj Štekláč, vicežupan Bratislavského samosprávneho kraja.

Podľa zistení TV JOJ mladý terorista zo Zámockej spolu s nebohým Benjamínom chodili spolu do rovnakého karate klubu a boli priateľmi. Nasvedčuje tomu aj fotografia, ktorú sa nám podarilo získať.

Mladý nebohý podpaľač Benjamín:

tvjoj

​Mladý Benjamín a terorista zo Zámockej ako kamaráti na karate:

tvjoj

​​Medzi chlapcami bol iba ročný vekový rozdiel. Obaja boli spolužiaci s výborným prospechom. Priestor na vyjadrenie sme dali aj bratislavskému karate klubu, kde dvojica trénovala.

S kamerou sme opäť navštívili aj súkromný areál firmy, v ktorej Benjamín údajne brigádoval a zapálil viaceré vozidlá. Typy, ako aj značky podpálených áut sa zhodujú s ponukou jednej autopožičovne, ktorá sídli v areáli na Pestovateľskej ulici.

"Nemôžem sa pre vás teraz skutočne vyjadriť ani nič potvrdiť. Nehnevajte sa," informovali z autopožičovne v Bratislave. V štúdiu spravodajskej JOJ 24 sme privítali psychológa. Podľa jeho slov zatiaľ neexistuje žiadna štúdia, ktorá by spájala mimoriadne nadanie ľudí s agresívnymi prejavmi.

"Je to naozaj niečo, čo sa môže týkať ktorejkoľvek skupiny alebo kohokoľvek z nás. A keď sa pozrieme na tú skupinku, ktorí sú označovaní ako nadaní, tak často hovoríme o tom, že je na nich vyvíjaný špeciálny tlak. Lebo keď dáme niekomu nejakú nálepku, tak tým na neho kladieme nejaké očakávania a nároky," avizoval psychológ a riaditeľ IP-čka Marek Madro. Podľa informácií televízie JOJ policajní vyšetrovatelia pracujú s viacerými verziami, čo sa v osudnú noc stalo. Jednou z nich je aj tá, že nebohý Benjamín nebol v škole pri požiari sám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy