Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO: Ako to aktuálne vyzerá na gymnáziu pre nadané deti?
Zdielať na

VIDEO: Ako to aktuálne vyzerá na gymnáziu pre nadané deti?

BRATISLAVA / Bratislavské gymnázium, ktoré začiatkom júla zachvátil tragický požiar, by mohlo byť žiakom prístupné už v septembri. V zhorených priestoroch prebiehajú od utorka, 11. júla, sanačné práce. Pomocnú ruku podali aj rodičia a absolventi školy.

Tragédia sa stala len necelý deň po odovzdaní vysvedčení. Potom ako mal 18-ročný Benjamín podpáliť 14 áut, pokračoval na gymnáziu pre nadané deti, ktoré navštevoval. Po ničivom požiari zostala len spúšť a uhorené telo mladého študenta.

V utorok sa už zhorenisko hemžilo robotníkmi. Poškodené priestory gymnázia začali vypratávať. Na mieste pendlovalo nákladné auto, ktoré odvážalo kontajnery plné zhorených dverí, lavíc či učebných materiálov a pomôcok. Podľa statika je však budova v poriadku, a tak Bratislavský samosprávny kraj robí všetko pre to, aby bola pripravená na začiatok nového školského roka. "Určite bude treba vymeniť omietky, zhorené podlahy, pravdepodobne bude nutné z hygienických dôvodov aj vymaľovať celú budovu," uviedla Jana Zápalová, riaditeľka odboru školstva Bratislavského samosprávneho kraja.

Momentálne v škole stále nefunguje elektrina a nakoľko zhoreli aj počítače a serverovňa, prístupná nie je ani webová stránka školy. Žiaci a učitelia sa zároveň snažia získať učebný materiál, o ktorí mnohí z nich prišli. "Komunikujeme s ministerstvom školstva, ktoré prisľúbilo finančnú pomoc pri realizácii rekonštrukčných prác," priblížila Zápalová. Rezort momentálne čaká na ich oficiálnu žiadosť.

Pomocnú ruku zároveň podali aj rodiny žiakov a absolventi školy. Od piatka vyzbierali 30 000 eur. "My ako rodičia a absolventi školy sme založili zbierku, ktorá slúži jednak ako morálna podpora všetkým žiakom a vedeniu, ale bude slúžiť aj na dovybavenie školy," priblížila Marcela Fuknová, matka jedného zo študentov.

Nové informácie k prípadu zatiaľ polícia neuviedla. Dosiaľ nie je jasné ani to, aký mal nebohý Benjamín motív a či konal sám. "Policajti naďalej intenzívne vykonávajú procesné úkony a vyhodnocujú zadovážené dôkazy v uvedenej trestnej veci," informovala Jana Šimunková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy