Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
503. deň na Ukrajine: Uprostred zúriacej vojny transplantovali srdce len 6-ročnému dievčatku
Zdielať na

503. deň na Ukrajine: Uprostred zúriacej vojny transplantovali srdce len 6-ročnému dievčatku

KYJEV / Ukrajinské mestá čelili aj počas uplynulej noci leteckým úderom zo strany Ruska. To zaútočilo na Kyjev a Odesu dronmi. Ukrajinské jednotky pokračujú v pomalom, no systematickom postupe najmä v doneckej časti frontu. Podľa doterajších správ sa príbližili k mestu Soledar. Úspechy hlásia aj z okolia Bachmutu. Agentúra Reuters informovala, že časť Prigožinových Wagnerovcov sa počas minulo mesačnej vzbury priblížila k ruskej vojenskej základni s jadrovými zbraňami neďaleko mesta Voronež. Že sa dostali až k nej potvrdil aj šéf ukrajinskej rozviedky Budanov. Preniknúť do technickej miestnosti s jadrovými zbraňami sa im však vraj nepodarilo. Tento incident podľa ruských zdrojov primäl Kremeľ vyjednávať s Wagnerovcami. Uprostred zúriacej vojny a neustáleho ohrozenia ruskými raketami transplantovali srdce len 6-ročnému dievčatku.

Rusko v noci útočilo na Kyjev iránskymi dronmi

Rusko zaútočilo v noci na utorok, 11. júla, dronmi na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a spôsobilo tam menšie materiálne škody, uviedli tamojšie úrady. K útokom došlo v deň začiatku summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý bude zameraný na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej invázii, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Nepriateľ zaútočil na Kyjev zo vzduchu po druhý raz v priebehu tohto mesiaca," uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram. 

Moskva podľa nej útočila dronmi typu Šáhid iránskej výroby z juhu, pravdepodobne z ruskej Krasnodarskej oblasti. "Všetky zaznamenané vzdušné ciele pohybujúce sa v smere na Kyjev boli zničené silami a prostriedkami našej protivzdušnej obrany," dodala vojenská správa bez uvedenia konkrétneho počtu dronov útočiacich na ukrajinskú metropolu.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že trosky dronu boli lokalizované na bližšie nešpecifikovanom mieste v Kyjevskej oblasti. Došlo pritom podľa neho k vybitiu okien na súkromných obytných domoch, informácie o prípadných obetiach však neboli bezprostredne známe.

Rusko v noci na utorok útočilo dronmi aj na ukrajinské prístavné mesto Odesa, potvrdil hovorca tamojšej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk s tým, že bola aktivovaná tamojšia protivzdušná obrana. Ďalšie podrobnosti neuviedol, píše AFP. Letecký poplach okrem toho zaznamenali aj v Mykolajivskej, Chersonskej, Kirovogradskej, Poltavskej, Sumskej a Charkovskej oblasti.

Stoltenberg: Ukrajina nebude musieť plniť akčný plán vstupu do NATO

Severoatlantická aliancia na summite vo Vilniuse v utorok potvrdila, že Ukrajina sa v budúcnosti stane jej členom. Zároveň sa jej súčasní členovia dohodli na odstránení požiadavky plnenia akčného plánu zo strany Ukrajiny, čo urýchli jej vstup do NATO – "keď sa na tom spojenci dohodnú a Ukrajina splní podmienky". Na tlačovej konferencii to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR. Šéf Aliancie zároveň oznámil viacročný program pomoci Ukrajine zameraný na obnovu jej bezpečnostného a obranného sektora.

Novovzniknutá Rada NATO – Ukrajina bude podľa neho platformou, kde sa budú predstavitelia oboch strán stretávať "ako rovnocenní partneri". Prvé stretnutie rady je na programe v stredu vo Vilniuse, zúčastní sa na ňom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Stoltenberg zhodnotil, že Aliancia vyslala Ukrajine zo summitu "silný, jednotný a pozitívny odkaz" vrátane praktickej pomoci a smerovania k interoperabilite jej armády s NATO. Najdôležitejšie však teraz podľa neho je, aby Ukrajina zvíťazila vo svojej obrannej vojne proti Rusku. Bez toho totiž nemôže vstúpiť do NATO, zdôraznil.

Členské štáty vo Vilniuse zároveň súhlasili, že na obranu budú míňať každoročne najmenej dve percentá HDP. V roku 2014, po ruskej anexii Krymu, sa dohodli, že v priebehu desiatich rokov sa k dvom percentám priblížia. Doteraz túto métu dosiahlo iba 11 členských štátov.

Na tlačovej konferencii sa Stoltenberg venoval aj Číne, ktorá sa podľa neho čoraz výraznejšie stavia voči medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách. Okrem iného odmieta odsúdiť ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine, pričom zároveň posilňuje svoje vojenské kapacity vrátane modernizácie svojho jadrového arzenálu. To sa podľa Stoltenberga deje netransparentne – aj preto sa členovia Aliancie vo Vilniuse dohodli, že je potrebné sa "brániť pred týmto nátlakovým správaním sa Číny".

Transplantácia na Ukrajine: 6-ročné dievčatko dostalo srdce od 4-ročného chlapca

Na Ukrajine vykonali úspešnú transplantáciu srdca, ktoré voperovali šesťročnému dievčaťu. Darcom orgánu bol štvorročný chlapec. V pondelok, 10. júla,  to oznámil Ústav srdcových chorôb ukrajinského ministerstva zdravotníctva. Zákrok vykonali uprostred zúriacej vojny a neustáleho ohrozenia ruskými raketami, napísal v utorok portál americkej televízie CNN.

Počas trojhodinovej operácie, ktorá sa uskutočnila v nedeľu večer v Kyjeve, dali dievčatku srdce od štvorročného chlapčeka, u ktorého lekári predtým konštatovali mozgovú smrť – chlapca postihla aneuryzma (vydutie cievy).

Bola to prvá transplantácia srdca urobená na Ukrajine u takého malého dieťaťa, uviedol ústav. "Operácia bola jedinečná aj v tom, že obaja, darca aj príjemkyňa, boli veľmi malé deti a transplantácia si vyžadovala od lekárov viac úsilia," priblížil.

Transplantáciu vykonal tím lekárov pod vedením Borysa Todurova, vedúceho odborníka oddelenia chirurgickej a minimálne invazívnej liečby. "Operácia prebehla hladko, dievča dve hodiny po zákroku extubovali," uviedol Todurov v príspevku na Facebooku.

Ústav srdcových chorôb zverejnil aj zábery z operácie zachytávajúce matku chlapca, ktorého srdce bolo darované, ako stojí pri lôžku dievčaťa. "Operácia išla dobre a nové srdce bije v hrudi dievčatka," napísala v emotívnom príspevku na Facebooku Oxana Dmytrijevová, predsedníčka podvýboru ukrajinského parlamentu pre moderné liečebné technológie a rozvoj transplantácií. "Je mimoriadne dojímavé, že matka zosnulého chlapca prišla počúvať, ako srdce jej dieťaťa bije v inej hrudi – mám pri tej fotografii slzy v očiach," dodala politička.

Na prístav Odesa, kľúčový pre vývoz obilnín, útočili ruské drony

Ruské drony útočili v utorok nadránom na ukrajinské mestá Odesa a Kyjev. Rusko vypálilo na obe mestá 28 samovražedných dronov, spresnila ukrajinská armáda. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters. V Odese sú obilninové terminály, je teda dôležitá pre vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more do sveta. Prebieha to na základe dohody medzi Moskvou a Kyjevom, ktorú v čase vojny vyrokovali OSN a Turecko. Dohoda má vypršať na budúci týždeň.

Ukrajinská armáda dodala, že jej systémy protivzdušnej obrany zostrelili 26 z dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko vypálilo. Nad Odesou zneškodnili 22 dronov a dva drony zasiahli administratívnu budovu v prístave, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Začal horieť obilninový a ďalší terminál blízko prístavu Odesy, ale požiar rýchlo uhasili a nespôsobil žiadne "kritické" škody ani zranenia, spresnil gubernátor v odkazovej aplikácii Telegram.

Všetky drony vyslané na Kyjev boli zachytené, ale trosky poškodili množstvo domov v oblasti, uviedla ukrajinská armáda. Zranenia nehlásili. Išlo o druhý útok zo vzduchu na Kyjev tento mesiac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy