Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Desivé zábery z gymnázia pre nadané deti. Do tla zhorela nielen zborovňa
Zdielať na

Desivé zábery z gymnázia pre nadané deti. Do tla zhorela nielen zborovňa

BRATISLAVA / Podarilo sa nám získať desivé zábery z gymnázia pre nadané deti. Vidieť na nich do tla zhorenú zborovňu. Otázne je, či gymnázium budú môcť v septembri otvoriť. Prípad si prevzala Krajská kriminálka.

​Po výbuchu a plameňoch zo zborovne a jej okolia zostala len spúšť. TV JOJ sa podarilo získať dve fotografie, ktoré školskú skazu zachytávajú. To, či sa kompetentným podarí dať dokopy prvé poschodie, je zatiaľ otázne. Rovnako aj to, či sa do tried vrátia študenti.

Fotografie zhorenej miestnosti, ktorú zapálil len 18-ročný študent Benjamín:

tvjoj

tvjoj

"Bratislavský samosprávny kraj bezodkladne už cez víkend priamo na mieste začal so zisťovaním a analyzovaním rozsahu škôd. Aktuálne sa vyhotovuje staticky posudok, od ktorého závisia ďalšie kroky," avizovala Lucia Forman, hovorkyňa BSK. 

Predná časť školského areálu nie je nijako oplotená. Mladík sa pravdepodobne po futbalovom ihrisku dostal až k budove, na ktorú vyliezol a dostal sa až hore do zborovne.

Pedagógovia nemali svoje kabinety a sedeli v spoločnej zborovni, ktorá im komplet vyhorela. Vrátane učiteľskej agendy, počítačových systémov či serverovne. Škola je aktuálne odpojená od elektriny, plynu či vody. Celkové škody aj so zhorenými autami sa vyšplhali na vyše 100-tisíc eur. Oslovili sme aj riaditeľku školy.

"Je to tragická a pre nás nepochopiteľná udalosť, ktorá otriasla nami všetkými – pedagógmi, žiakmi aj rodičmi. Pre toho, kto to potrebuje, je pripravená psychologická pomoc. Prosíme verejnosť aj médiá, aby rešpektovali, že nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie," vysvetlila riaditeľka školy.

​Medzitým poslali rodičia detí a bývalí študenti gymnázia otvorený list. "Naša skúsenosť s touto školou je vynikajúca. Naše deti tam chodia mnohé od 6 rokov. Náš otvorený list podpísalo v priebehu necelých 2 hodín 270 ľudí. Aj to o niečom vypovedá," povedala redaktorka Zdravia pre TV JOJ Marcela Fuknová.

Policajti boli opäť v škole aj dnes, 3. júla. Prišli si po kamerové záznamy a prechádzali si zhorenisko. Celá budova sa od požiaru stále vetrá. Prípad si prevzala Krajská kriminálka. Vyšetrovatelia urobili u nebohého 18-ročného Benjamína aj domovú prehliadku, odkiaľ si zobrali potrebné materiály. Rovnako vypočuli aj viacerých svedkov.

"Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Bratislava III začal trestné stíhanie za zločin poškodzovania cudzej veci a prečin usmrtenia," oznámila Jana Šimunková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave. 

Väčšinu áut, kde Benjamín brigádoval, už majitelia autopožičovne odpratali. Ešte aj v pondelok 3. júla sa na mieste pohybovali vyšetrovatelia a zbierali kamerové záznamy. Na Pestovateľskej, kde zapálil autá, bol pravdepodobne mladík sám. To, či bol sám aj v škole, sa zatiaľ nevie, no policajti pracujú aj s verziou, že v škole mu mohol niekto pomôcť. Motív, prečo podpálil autá aj školu, je stále neznámy. Deň pred požiarom ešte dostal vysvedčenie s jednotkami.

Do gymnázia pre nadané deti chodil aj nebohý terorista zo Zámockej Juraj. S Benjamínom boli kamaráti a spoločne trénovali karate. Vlani prišiel Benjamín aj o ďalšieho kamaráta. Ten prišiel o život pri nešťastnej udalosti na kolobežke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy