Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
495. deň na Ukrajine: Obeťou útoku na pizzeriu je aj ukrajinská spisovateľka
Zdielať na

495. deň na Ukrajine: Obeťou útoku na pizzeriu je aj ukrajinská spisovateľka

KYJEV / Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. Rusko previezlo na svoje územie už približne 700 000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Ukrajina tvrdí, že sa jej silám podarilo minulý týždeň, v rámci pokračujúcej protiofenzívy, oslobodiť spod ruskej okupácie 37 kilometrov štvorcových územia. Ďalšou obeťou útoku na pizzeriu v ukrajinskom meste Kramatorsk je oceňovaná ukrajinská spisovateľka Viktoria Amelinová. Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že konfrontácia Moskvy so Západom potrvá celé desaťročia. Pri pondelkovom ruskom útoku dronmi na mesto Sumy na severe Ukrajiny zahynul jeden človek a ďalších 16 je zranených.

Rusko: Na nahradenie vagnerovcov na Ukrajine nie je potrebná ďalšia mobilizácia

Na nahradenie bojovníkov súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí sa po krátkom pokuse o vzburu stiahli z bojísk na Ukrajine, nie je potrebná ďalšia mobilizácia záložníkov. V pondelok to uviedol predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov, informuje agentúra AFP. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin pre spory s vedením ruskej armády inicioval tzv. "pochod spravodlivosti" na Moskvu, ktorý sa začal večer 23. júna. Nasledujúci deň vagnerovci obsadili Rostov nad Donom a dostali sa až do Lipeckej oblasti neďaleko Moskvy.

Rusko previezlo na svoje územie už 700 000 ukrajinských detí

Rusko previezlo na svoje územie už približne 700 000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to v nedeľu neskoro večer Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. TASR o tom informuje v pondelok podľa správy agentúry Reuters. "Za posledné roky u nás našlo útočisko 700 000 detí, ktoré utiekli pred bombardovaním a ostreľovaním z konfliktných oblastí na Ukrajine," napísal Karasin na platforme Telegram.

Ukrajina tvrdí, že za týždeň oslobodila 37 kilometrov okupovaného územia

Ukrajina tvrdí, že sa jej silám podarilo minulý týždeň - v rámci pokračujúcej protiofenzívy - oslobodiť spod ruskej okupácie 37 kilometrov štvorcových územia. Oznámila to v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Za posledný týždeň sa oslobodená oblasť (na východe Ukrajiny) zväčšila o deväť kilometrov štvorcových," uviedla Maľarová a dodala, že na juhu získali ukrajinské sily ďalších 28 kilometrov štvorcových územia.

Útok na pizzeriu v Kramatorsku má ďalšiu obeť – spisovateľku Viktoriu Amelinovú

Ďalšou obeťou útoku na pizzeriu v ukrajinskom meste Kramatorsk je oceňovaná ukrajinská spisovateľka Viktoria Amelinová, ktorá bola držiteľkou Literárnej Ceny Josepha Conrada a zároveň bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru. Celkový počet obetí útoku sa tak zvýšil na 13. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka The Guardian. O úmrtí spisovateľky informovala ukrajinská pobočka medzinárodnej spisovateľskej organizácie PEN, podľa ktorej 37-ročná Amelinová podľahla zraneniam v nemocnici v meste Dnipro.

Medvedev tvrdí, že vojna na Ukrajine by sa mohla zmeniť na trvalý konflikt

Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vyhlásil, že konfrontácia Moskvy so Západom potrvá celé desaťročia a že z vojny na Ukrajine by sa mohol stať trvalý konflikt. V pondelok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR. V rozhovore pre ruský denník Rossijskaja Gazeta Medvedev poznamenal, že vzťahy medzi Ruskom a krajinami Západu sú v súčasnosti "oveľa vyhrotenejšie", než boli počas kubánskej krízy z roku 1962, keď sa svet ocitol na pokraji jadrovej vojny.

Ukrajina: Ruský útok dronmi na Sumy si vyžiadal jednu obeť a 16 zranených

Pri pondelkovom ruskom útoku dronmi na mesto Sumy na severe Ukrajiny zahynul jeden človek a ďalších 16 je zranených. Uviedli to miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Útok štyroch bezpilotných lietadiel poškodil jednu administratívnu a dve obytné budovy, napísala regionálna správa Sumskej oblasti na platforme Telegram. Varovné sirény pred vzdušnými útokmi sa v Sumskej oblasti rozozvučali aj niekoľko hodín po rannom útoku, ukrajinské vzdušné sily upozornili, že môže ísť o ďalší nálet dronov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy