Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov: Týka sa aj vášho okresu?
Zdielať na

Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov: Týka sa aj vášho okresu?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Viacero okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vyhlásilo v súvislosti s pretrvávajúcimi horúčavami čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, ktoré vznikajú najmä v prírodnom prostredí. TASR o tom informovala Bianka Královičová z Prezídia HaZZ.

"Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu," priblížila. Dôvodom na jeho vyhlásenie je napríklad niekoľko dní pretrvávajúce suché a teplé počasie či zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov.

V oblastiach, kde je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, je zakázané:

  • fajčiť a odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety,
  • používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,
  • vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

V prípade porušenia môže okresné riaditeľstvo uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone, až do výšky 16 596 eur, fyzickej osobe môže byť pri previnení uložená pokuta do výšky 331 eur.

Aktuálne čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru vyhlásili:

Súvisiace články