Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové opatrenia pre ordinujúcich lekárov. Nonstop linky, emaily, ale aj vyhradené hodiny pre Covid pacientov
Zdielať na

Nové opatrenia pre ordinujúcich lekárov. Nonstop linky, emaily, ale aj vyhradené hodiny pre Covid pacientov

BRATISLAVA / Medzi nové opatrenia schválené vládou patrí aj zlepšenie prednemocničného manažmentu. Ministerstvo zdravotníctva avizuje viac zmien. Predsedovia VÚC by mali zriadiť e-maily, či non-stop linku pre oznamovanie nedostupnosti všeobecných lekárov. Všeobecní lekári by v popoludňajších hodinách mali vyhradiť ordinačné hodiny iba pre covidových pacientov. V pláne sú aj inštruktážne videá, ako správne používať pulzné oxymetre. Čo sa ale ako prvé reálne zmenilo je to, že na dvere všeobecných lekárov od včera klope polícia a zisťuje, či skutočne ordinujú.

Kontroly lekárov či ordinujú boli na viacerých územiach. "Bolo to aj v Trebišove, Sečovciach a bolo to aj v Košiciach. Popoludňajších doktorov kontrolovali policajti v civile, či sú v práci," povedala doktora Valéria Vasiľová. O kontrolách nikto z nich nevedel.

"Dehonestuje nás to. Príde policajt a sa tam postaví, akoby ste boli zločinec, či pracujete," komentovala situáciu kontrolovania doktorka Vasiľová. K policajným kontrolám sa vyjadrilo aj ministerstvo zdravotníctva. "My prosíme lekárov, aby to nebrali ako ľudovo povedané "buzeráciu". Je to skôr preventívna kontrola či všetko funguje ako má. Naozaj prosíme lekárov, aby to nebrali ako nejaký osobný útok na ich osobu. To vôbec tak nie je," odkázala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Usmernenie ako postupovať pri covidových pacientoch opäť na ministerstve aktualizujú. Platné štandardné postupy naposledy aktualizované v januári dalo ministerstvo k nahliadnutiu. Lekári majú covidových pacientov vyšetrovať aj fyzicky, nielen cez telefón či email. "V ambulanciách v poslednej dobe máme už k dispozícii štandardné postupy a myslím si, že hovorím za väčšinu kolegov, že sa nimi aj riadime," konštatovala lekárka Soňa Ostrovská. "V štandardoch by mal byť vyšetrený fyzicky a potom dištančne, ale neviem si to úplne predstaviť, že by boli títo ľudia mobilizovaní," vyjadril sa lekár Marek Makara. Tu sa lekári s ministerstvom zdravotníctva v názoroch rozchádzajú. "Systém je nastavený tak, že po klasických ordinačných hodinách by si mal lekár vyhradiť priestor pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom s ochorením Covid- 19. Následne po skončení týchto špeciálne vyhradených hodín pre týchto pacientov by mala, samozrejme, ambulancia prejsť dezinfekciou," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

"Mne príde pacient a bol by covidový, ja nemám ďalšie, ja nemám RTG, kde ho zoberú hneď. Čiže nie je to len ambulancia, ale má na seba naviazaný aj RTG, laboratórium atď. Ale my covidové ambulancie nemáme. No tak prečo nemáme?" pýta sa prezidentka RLK v Košiciach, Valéria Vasiľová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy