Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok pandémie koronavírusu znamenal aj krízu v ekonomike. Na Slovensku poklesla aj priemerná mzda
Zdielať na

Rok pandémie koronavírusu znamenal aj krízu v ekonomike. Na Slovensku poklesla aj priemerná mzda

BRATISLAVA / Prepad rastu platov o polovicu, výkon ekonomiky ako počas veľkej krízy v roku 2009, spomalenie výstavby bytov, nárast nezamestnanosti a veľká neistota. Toto je hospodárska vizitka pandemického roku 2020 na Slovensku. A čo je horšie, pomaly sa začína vytrácať už aj počiatočný optimizmus.

Ešte v marci sa celá krajina na celú jar vypla. Medicínska kríza spôsobila potom ekonomicky to isté ako veľká hospodárska. "Výsledkom je celkový medziročný pokles hrubého domáceho produktu o 5,2%," informovala generálna riaditeľka sekcie makroekonomických štatistík Alena Illiťová. Tak ako bol nešťastný celý vlaňajšok je aj graf výkonu našej ekonomiky, ktorý bol od roku 2015 stále v pluse. Dopadlo by to pritom ešte horšie, keby sa po prvej vlne potom nenakopol náš priemysel a najmä automobilky.

"Ekonomiku ťahala v poslednom štvrťroku jednoznačne objemovo najvýznamnejšia výroba motorových vozidiel so svojím rastom o viac ako 6%," uviedla Illiťová. V porovnaní s rokom 2019 sa ale prepadli všetky významné odvetvia nášho hospodárstva. Najviac stavebníctvo. "Pod vplyvom koronakrízy klesol počet začatých bytov, takmer o jednu štvrtinu," povedala generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík Libuša Kolesárová. Ide o najväčší pokles za posledné tri roky. Ekonomický marazmus spôsobil aj nárast nezamestnanosti. "Počet nezamestnaných dosiahol vyše 181 000 osôb," informoval riaditeľ odboru práce Ivan Chrappa. Nezamestnanosť by bola ešte vyššia, keby nebolo rôznych protipandemických opatrení. Oproti roku 2019 o polovicu spomalilo aj tempo rastu miezd, aj keď vo výslednici šli hore. "O 3,8% na 1 100 eur," doplnil Chrappa. To je ale priemer, ktorý ťahajú platy riaditeľské, manažérske, v IT sektore, alebo finančníctve. Úplný armagedon nastal v oblasti horeca. "Keď priemerná mzda klesla takmer o 7% na cca 600 eur," konštatoval Chrappa. Ministerstvo financií čaká tento rok rast ekonomiky, zatiaľ to na to nevyzerá. V prognóze sa asi nerátalo s tým, že ešte v marci budeme mať najvyšší počet úmrtí a nekoncepčnú chaotickú vládu na pokraji rozpadu. Najviac krváca stále cestovný trh a gastro. "Tisíce podnikov v gastre prichádzajú o milióny na tržbách a to na dennej báze," povedal prezident Zväzu cestovného ruchu na Slovensku Marek Harbuľák. V hre je aj opätovné vypnutie závodov, čo bude pre našu ekonomiku pohroma. Už to máme odskúšané z vlaňajška. Niečo naznačuje už január, kedy sa nám historicky najviac prepadli tržby v maloobchode a to o 17%.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy