Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pred 365 dňami bol infikovaný prvý človek Covidom -19 na Slovensku. Ako prebiehala pandémia u nás?
Zdielať na

Pred 365 dňami bol infikovaný prvý človek Covidom -19 na Slovensku. Ako prebiehala pandémia u nás?

Archívna reportáž: Prvý potvrdený prípad na Slovensku

BRATISLAVA / Už je to presne 365 dní odkedy bol na Slovensku identifikovaný prvý človek s ochorením Covid -19. Medzičasom sa vymenila vláda a okrem výziev, s ktorým išli do volebného obdobia, musela začať riešiť celosvetovú výzvu boja proti pandémii koronavírusu.

"Hneď ma zaujímalo, ako sa pacient má, keďže už bol hospitalizovaný. Boli to časy, keď vzoriek nebolo tak veľa, a tak som s pacientom osobne telefonoval. Informoval som o prvom potvrdenom prípade vtedajšieho premiéra a oznámili sme to verejnosti,“ opísal sled udalostí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Prvý prípad oznámili 6. marca 2020. 

Pozrite si tlačovku vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho:

Prvý prípadom, o ktorom povedal vtedajší premiér Peter Pellegrini bol obyvateľ z obce Kostolište. Jeho stav bol stabilizovaný a podávali mu antivirotiká. Ochorenie Covid-19 prvý občan Slovenska prežil. 

Posledná pandémia bola pred sto rokmi. Na tú, ktorá nás zastihla v 2020 nebol nikto poriadne pripravený.

​Medzi prvými odporúčaniami boli už dnes dobre známe umývanie rúk, zakrytie horných dýchacích ciest, ale aj dôkladné prevarenie mäsa a vajíčok. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia bol dva a štrnásť dní. Dnes vieme, že aj napriek prekonaniu ochorenia, niektorí pociťujú príznaky straty čuchu a chuti dlhšie ako samotné ochorenie. Už na jar si obyvatelia Slovenska vyskúšali niekoľkotýždňový lockdown. Bol zákaz prechádzania medzi okresmi, zatvorili sa školy a materské školy. Ľudia smeli chodiť do obchodov iba pre nevyhnutné veci (potraviny, drogéria,...)

Leto si Slováci užili 

Po prísnom lockdowne pomohlo aj počasie. Letné horúčavy a jarné prísne kontroly na hraniciach spomalili šírenie. Obyvatelia cestovali na dovolenku mimo krajinu, ale zvýšený bol aj turistický ruch vo Vysokých Tatrách a ostatných miestach Slovenska. Nebolo povinné nosenie rúšok či respirátorov. Prvú vlnu sme zvládli ako jedna z najlepších krajín na svete. Po lete a s nástupom detí do škôl odborníci varovali pred druhou vlnou pandémie. Na jeseň sa situácia začala rapídne zhoršovať.

Premiér Matovič prišiel s nápadom celoplošného testovania

V októbri sa začal denný počet infikovaných zvyšovať a pribúdali aj počty obetí. Premiér Igor Matovič vtedy prišiel s nápadom pretestovania celého Slovenska, tzv. celoplošné testovanie. Za jeden víkend sa antigénovými testami mali otestovať všetci od 13 rokov Túto "atómovú zbraň" ako tomu sám Matovič hovoril sprevádzalo niekoľko nejasností a zriadiť odberové miesta v priebehu pár dní bolo náročné. Novembrové celoplošné testovanie dokázalo v štatistikách spomaliť rasť infikovaných. 

​Slovensko nezvládlo Vianoce a Silvester 

Nikto si nebol istý ako budú vyzerať vianočné sviatky a oslavy nového roka. Obyvatelia boli unavení a frustrovaní. Turistický ruch a podnikatelia v gastronómii ,,na lopatkách" a pomoc od štátu síce bola, ale nie dostačujúca. 

Prelomový december

Okrem nezavedenia lockdownu na sviatky, ale možnosť vytvoriť bubliny v decembri bola schválená prvá vakcína od spoločnosti Pfizer-BionTech. Dvadsiatehošiesteho decembra prvú dávku vakcíny prijal za prítomnosti kamier profesor Vladimír Krčméry. Odvtedy dostalo dávku viac ako 300 000 Slovákov.
Na druhej strane sa v priebehu posledného mesiaca v roku identifikoval prvý prípad s britskou mutáciou. Tento britský variant koronavírusu je jedným z faktorov, ktorý nepriaznivo ovplyvnil vývoj v prvom mesiaci roku 2021. Prípady začínali stúpať. Zavedený lockdown nevykazoval žiadne zlepšenia. Vo februári sa zaviedol Covid automat. Už je to viac ako 20 dní odkedy máme dve nie chvályhodné prvenstvá pandémie. Sme krajinou s najvyšším počtom hospitalizovaných a obetí na počet obyvateľov. 

V týchto dňoch Slovensko zažíva okrem pandémie koronavírusu aj koaličnú krízu. Skloňuje sa stále viac možnosť rekonštrukcie vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy