Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Roman (32) si myslel, že má chrípku. Budúci otec skončil na umelej pľúcnej ventilácii
Zdielať na

Roman (32) si myslel, že má chrípku. Budúci otec skončil na umelej pľúcnej ventilácii

TRNAVA / Štatistiky v posledných dňoch dokazujú, že situácia v našich nemocniciach sa naďalej zhoršuje. Len počas víkendu museli hospitalizovať niekoľko desiatok pacientov s koronavírusom. Zdravotníci opäť zdôrazňujú a prosia, aby sme počas sviatkov boli opatrní a zúžili svoje kontakty na minimum.

Na Trnavskom Covid ARE aktuálne leží aj ít- čkar Roman, ktorý má len 32 rokov. Kde sa mohol nakaziť netuší, na začiatku ochorenia si myslel, že má iba obyčajnú chrípku. "Ma iba škrabkalo v hrdle, to je celé," opísal začiatok ochorenia Roman Pinček, jeden z pacientov na Covid oddelení. Zlom u neho nastal na štvrtý deň. "Potom som ležal 8 dní v 39°C horúčkach. Nakoniec som začal vykašliavať krv, hlien, vtedy bolo zle priviezli ma sem. Diagnostikovali mi zápal pľúc, ktorý ma môže zabiť," doplnil Pinček. Aktuálne je jeho život odkázaný najmä na dýchací prístroj.

Aj rozhovor, ktorý poskytol televízii JOJ musel robiť s jeho pomocou, keďže aj vyslovenie vety pre neho znamená vynaloženie obrovského úsilia. "Naozaj som mohol zomrieť už poriadne dlhú dobu," konštatuje ít -čkar Roman. Počas rozhovoru a najmä odpovedí sa mu ťažko dýchalo. Napriek všetkému sa nevzdáva. Doma na neho čaká jeho žena a navyše budúci rok sa stane otcom. "Čakáme so ženou v marci prvé dieťa. A to je jediné, čo mi dalo silu bojovať," povedal Roman. 

Boj to však bude ešte dlhý, keďže leží na oddelení, kde sú najťažšie stavy. "Pacientov, ktorí nám prežili a odpojili sa od umelej pľúcnej ventilácie, tak ten pobyt na našom oddelení sa pohybuje okolo tých 6 až 8 týždňov. Kým sú schopní ísť na nejaké bežné oddelenie alebo domov," konštatuje lekárka Daria Rábarová. A naďalej v našich nemocniciach pribúda aj množstvo pacientov vo vážnom stave. 

Na covid ARO v Trnavskej nemocnici majú aktuálne hospitalizovaných 8 pacientov s veľmi vážnym stavom a už iba 2 voľné miesta. A navyše aj počet hospitalizovaných pacientov im od októbra stúpol dvojnásobne. Väčšina našich zdravotníkov v nemocniciach preto aktuálne nerieši darčeky ani štedrovečerné menu. "Tak ja napr. 24. decembra mám 24 hodinovku tu na oddelení, takže moje Vianoce budú tu," hovorí lekárka Rábarová. "Mám dcéru a dve malé netere, ktoré som nevidela od augusta, ale tým, že tá situácia je aká je, tak snažím sa skutočne robiť všetko preto, aby som ich neohrozila takže som ich už od augusta nevidela," priznala jedna zo sestier Katarína Kováčová, ktorá netere kvôli ochrane neuvidí ani cez sviatky. "Počas sviatkov pracujem a určite s nimi nebudem, lebo ich chcem chrániť," dodala. Pacient Roman Pinček ich nazval anjelmi: "sú to anjeli."

Redaktorka Alena Stračiaková sa pred tým, ako išla nakrúcať na covid ARO musela obliecť do ochranného odevu. Ona sa do neho obliekla len raz, lekári z tohto oddelenia takýto náročný proces obliekania musia absolvovať niekoľkokrát za deň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy