Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice odkladajú plánované operácie, nemajú kapacity
Zdielať na

Nemocnice odkladajú plánované operácie, nemajú kapacity

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Marek Krajčí vydal príkaz reprofilizácie 20 % lôžok v nemocniciach. Pri 20% reprofilizácii ide o automatické odkladanie plánovaných operácii. Pre TV JOJ uviedol aj možnosť reprofilizácie ambulantného sektoru.

Situácia v nemocniciach začína byť vážna a ministerstvo zdravotníctva sa bude najbližšie dva týždne zaoberať tým, ako zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť v našich ústavných zdravotníckych zariadeniach. Dnes vydal minister zdravotníctva príkaz na reprofilizáciu 20% v severných častiach Slovenska. Týka sa to žilinského a prešovského samosprávneho kraja. Ide o najviac postihnuté regióny. "Samozrejme, každá nemocnica musí reprofilizovať v závislosti od kapacít svojich jednotiek intenzívnej starostlivosti, ktoré má. Pri reprofilizácii nad 10 % sa už automaticky, žiaľ, obmedzujú plánované operácie," povedal minister. Na severe je toto už reálne. Ak ide o ostatné regióny, minister povedal, že rozhodnutie záleží od jednotlivých riaditeľov nemocníc. Marek Krajčí vydal pre ostatných reprofilizáciu v rámci ich vlastného zhodnotenia situácie. Ak uznajú nemocnice, že potrebujú viac ako 10% reprofilizovať, takisto dochádza k automatickému obmedzeniu plánovaných operácii. 

Toto odporúčanie platilo pri semafórovom systéme. Dnes konštatoval, že takmer všetky nemocnice sú už červené. V rámci reprofilizácie sa navrhuje aj reprofilizácia mladých lekárov. "Sú to mladí lekári, ktorých špecializácia, môžeme nazvať, sa dá odložiť, ide o reprofilizáciu v rámci ambulantného sektoru" objasňuje minister. 

Pracovné povinnosti budú dostávať mladší lekári s potrebnou špecializáciou. Začnú pomáhať aj posledné dva ročníky študentov medicíny. Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že momentálne majú prihlásených 12 000 zdravotníkov na testovanie. Pomáhať okrem nich budú aj dobrovoľníci. "Dobrovoľníci budú pomáhať aj s administratívnou činnosťou tak, aby odľahčili prácu zdravotníkom, aby mohli robiť vyslovene iba zdravotné úkony," informoval o aktuálnom stave minister.  V prípade nedostatočného počtu zdravotníkov na odberových miestach možnosť preloženia dátumu testovania minister odmietol komentovať. "To sú otázky na ústredný krízový štáb. Nechcem sa k tomu teraz vyjadrovať." 

Pri otázke, či sa majú ísť testovať na celoplošné testovanie aj tehotné ženy alebo matky s deťmi minister odporúča všeobecne všetkých, ktorí môžu ostať doma 10 dní, aby tak spravili. "Ja odporúčam ľuďom, ktorým nerobí problém, že zostanú 10 dní v karanténe, aby zostali. Sú dané výnimky pre týchto ľudí, aby mohli podľa mňa všetko podstatné v živote realizovať, ale zároveň sú zodpovední a zostávajú doma," pokračoval minister. 

Tento týždeň dôjde aj k povolaniu medikov 5. a 6. ročníka, ide najmä o študentov všeobecného lekárstva. Títo medici budú zaškolení a pripravení k mobilizácii, ak to bude treba. "Musia, samozrejme, tie výkony tie výkony pod dohľadom skúseného lekára," približuje povinnosti školených medikov minister Marek Krajčí. Už dnes informoval minister, že sa prihlásili lekári zo zahraničia, ktorí by prišli pomôcť, boli medzi nimi aj anesteziológovia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy