Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Teroristický útok vo Viedni: Atentátnik neútočil muníciou zo Slovenska
Zdielať na

Teroristický útok vo Viedni: Atentátnik neútočil muníciou zo Slovenska

VIEDEŇ / Streľba vo Viedni si vyžiadala štyroch mŕtvych civilistov. Obeťami sú dvaja muži a dve ženy. Mŕtvy je aj podozrivý útočník, ktorý mal útočnú pušku a falošnú samovražednú vestu. Zastrelila ho polícia.

9:05  Strojca teroristického útoku vo Viedni nepoužil muníciu zo Slovenska. Ako ďalej informovala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová, slovenská polícia v lete zachytila informáciu, že sa podozrivé osoby z Rakúska snažili nakúpiť muníciu na našom území. Nákup sa im podľa nej však uskutočniť nepodarilo. „Informáciu sme hneď poslali rakúskym kolegom. Viac sa k danej veci vyjadrovať nebudeme, aby sme neohrozili vyšetrovanie v Rakúsku,” dodala Bárdyová.

6:36 Slovenka zranená po teroristickom útoku vo Viedni je po operácii v stabilizovanom stave. Utrpela poranenie nohy. Povedal to minister vnútra v rozhovore pre Ranné noviny tesne pred začiatkom rokovania vlády.

19:42   Pri útoku bola zranená aj obyvateľka Slovenska. Ministerstvo zahraničných vecí o jej zdravotnom stave zatiaľ viac informácií poskytnúť nechce. "Ministerstvo zahraničných vecí veľmi stroho o tejto žene informuje. Nachádza sa v jednej z viedenských nemocníc, je hospitalizovaná," dodal Striško

19:39   "Útočník mieril na ľudí sediacih v baroch a krčmách. Videl som len 1 strelca. Židovská komunita je v šoku," prezradil nám jeden z očitých svedkov.

19:37   Nášmu reportérovi sa podarilo stretnúť aj očitého svedka útoku. "Stretli sme miestneho rabína, priameho očitého svedka teroristického útoku," prezradil Striško.  

19:35   "Atmosféra je veľmi pokojná. Pred chvíľou odišli policajné hliadky. Zamestnanci viedenského magistrátu upratovali ulice, ktoré boli porozbíjané po útoku. Situácia sa počas dňa postupne uvoľňovala. V uliciach boli len novinári," opísal aktuálnu situáciu priemo z miesta činu reportér TV JOJ Rasťo Striško.

19:30   Priamo v centre Viedne sa nachádza aj v týchto chvíľach náš kolega Rasťo Striško, ktorý celý deň sleduje dianie v meste. 

19:25   V štúdiu Krimi sme privítali predsedu Výboru Národnej Rady pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu. Podľa rakúskeho portálu heute.at mal byť mŕtvy útočník v júli na Slovensku a kúpiť si tu muníciu, ktorú včera použil vo Viedni. Slovenská informačná služba pre našu televíziu potvrdila, že zatiaľ nie je preukázané, že by útočník čokoľvek u nás nakúpil. Podľa SIS, rakúskych partnerov informovala o návšteve útočníka slovenská strana, nie naopak. Z toho vyplýva, že sme vedeli o jeho pohybe.

19:10   V súvislosti s teroristickým útokom prijala zvláštne opatrenia aj Česká republika. Policajti posilnili predovšetkým ochranu najvýznamnejších židovských objektov, ako sú múzeá a synagógy. V centre Prahy, v židovskom meste stáli pri významných pamiatkach policajti so samopalmi. Celý deň tamojšia polícia robila náhodné kontroly na hraniciach s Rakúskom.

18:56   Teroristický útok vo Viedni otriasol celou krajinou. Dotkol sa však aj mnohých Slovákov, ktorí tam žijú, pracujú a chodia do školy. Niektorí z nich v tom čase boli v centre, neďaleko miesta, kde sa ozvala streľba. 

18:45   Úroveň varovania pred teroristickými útokmi vo Veľkej Británii v utorok zvýšili zo "značnej" na "vážnu", ktorá znamená, že možnosť útoku sa teraz považuje za "vysoko pravdepodobnú". Britská ministerka vnútra Priti Patelová označila tento krok za "preventívne opatrenie" a uviedla, že "nebolo založené na nejakej konkrétnej hrozbe". "Verejnosť by naďalej mala zostať bdelá a hlásiť všetky podozrivé aktivity polícii," dodala ministerka. Informuje o tom portál news.sky.com. Krok Británie prišiel po tom, ako pri útoku vo Viedni v pondelok večer zomreli štyria ľudia. Minulý týždeň prišli o život traja ľudia pri útoku nožom vo francúzskom meste Nice.

18:35   Po teroristickom útoku, ktorý si vynútil zatvorenie takmer všetkých obchodov v centre Viedne, sa v stredu obnoví ich prevádzka. Uviedol to v utorok predstaviteľ rakúskej obchodnej komory Rainer Trefelik. „Nenecháme sa zraziť na kolená... ako Viedeň musíme povstať,“ povedal pre agentúru APA. Ako dodal, na základe policajných informácií je už situácia bezpečná a umožňuje opätovné otvorenie obchodov.

17:55   Slovenská polícia spolupracuje s Rakúskom v súvislosti s objasnením teroristických útokov vo Viedni v maximálnej možnej miere a poskytuje mu všetky relevantné informácie. Uviedla to na margo medializovaných informácií, podľa ktorých si mal jeden z páchateľov zbraň a muníciu, použitú pri útoku, zabezpečiť práve u nás. Polícia preto preveruje pohyb podozrivých osôb aj na území Slovenska. Zároveň však pripomína, že strelivo si môže v našej krajine zadovážiť iba držiteľ zbrojného preukazu, zbrojnej licencie, alebo zbrojného sprievodného listu na trvalý vývoz.

17:47   Sprísnené kontroly na hraniciach, vlakových staniciach, ale aj pri synagógach. Na teroristický útok vo Viedni reaguje aj Slovensko. 

17:41   Krátko po tomto násilnom čine zaplavili sociálne siete kondolencie z celého sveta. Svetoví lídri zdôrazňujú, že spoločný boj proti islamskému terorizmu je nutný.

17:30   Centrum Viedne po krvavom incidente doslova zaplavili obrovské počty policajtov, vrátane ťažkoodencov. Situáciu priamo na mieste teroristického útoku od rána sleduje reportér TV JOJ Rastislav Striško.

17:21   Rakúsko je v pohotovosti. V pondelok o ôsmej hodine večer zaútočil v historickom centre Viedne zatiaľ neznámy počet útočníkov. Úder na 6-tich miestach si vyžiadal najmenej 4 obete a 22 zranených. Piatym mŕtvym je jeden z útočníkov, ktorého zneškodnila polícia. Príslušníci špeciálnych jednotiek sledujú stopy možných ďalších páchateľov. Pri 18-tich raziách vo Viedni, Sent Pol-tene a Linci zatkli 14 osôb. Prezerajú tiež 20 tisíc videí, ktoré obyvatelia nakrútili počas útokov. Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi zranenými je aj jedna Slovenka. 

15:30   Po útoku vo Viedni je zranená aj Slovenka. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. 

Po teroristickom útoku vo Viedni bolo zadržaných 14 osôb, útočník bol zrejme sám

Po razii v byte páchateľa pondelkového teroristického útoku vo Viedni policajti vykonali ďalších 18 domových prehliadok. Muži zákona predbežne zadržali 14 osôb, ktorých aktuálne vypočúvajú. Informoval na utorkovej tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karel Nehammer. Podľa neho nič nenasvedčuje tomu, že by sa na útoku okrem strelca podieľal aj niekto ďalší. Nehammer potvrdil, že pri večernej streľbe boli okrem útočníka zabití štyria ďalší ľudia, zranených bolo 22 osôb. Najmenej šesť je zranených vážne.

Útok, ktorý vyvolal rozsiahlu policajnú akciu, sa odohral v pondelok krátko po 20-tej neďaleko hlavnej viedenskej synagógy v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu. Polícia uviedla, že sa streľba odohrala na šiestich miestach. Podľa informácií ORF počas zásahu použilo zbrane sedem policajtov a náčelník viedenskej polície Gerhard Pürstl ráno informoval, že páchateľa zneškodnili o 20:09.

Minister vnútra Karl Nehammer uviedol, že podozrivý bol podľa počiatočných vyšetrovaní sympatizant extrémistickej skupiny Islamský štát. Ďalšie podrobnosti o ňom pre pokračujúce vyšetrovanie odmietol poskytnúť. Úrady sa stále usilujú určiť, či sú aj ďalší útočníci, ktorí by mohli byť na úteku. Polícia vyzýva ľudí vo Viedni, aby v utorok zostali doma.

Generálny riaditeľ pre verejnú bezpečnosť Franz Ruf uviedol, že s pomocou výbušnín otvorili páchateľov byt a prehľadali ho. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že v súvislosti s útočníkom ráno vykonali policajti aj ďalšie domové prehliadky a zatkli niekoľko osôb.

"Sme obeťami opovrhnutiahodného teroristického útoku v hlavnom meste," vyjadril sa niekoľko hodín po streľbe kancelár Sebastian Kurz. Nehammer incident označil za útok na rakúske hodnoty a demokratickú spoločnosť.

Rakúsko v súvislosti s útokom vyhlásilo trojdňový štátny smútok, pamiatku obetí si krajina uctí minútou ticha a omšou v Stefans dome. 

Rakúske ozbrojené sily vyslali vojakov, aby strážili kľúčové miesta vo Viedni a pomohli tak polícii pri vyšetrovaní. Nemecko a Maďarsko sa ponúkli Rakúsku, že tam pošlú taktické policajné jednotky. Úrady tvrdia, že polícia dostala od verejnosti 20-tisíc videí súvisiacich s útokom.

Útok rýchlo vyvolal odsúdenie aj podporu od lídrov vo svete. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého krajina sa v ostatných týždňoch potýkala s viacerými útokmi, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že Francúzi "zdieľajú šok a smútok rakúskeho ľudu zasiahnutého dnešným útokom". Americký prezident Donald Trump vyjadril podporu Rakúsku v boji proti terorizmu. "Tieto zlé útoky proti nevinným ľuďom musia prestať," napísal na Twitteri.

Vraždil len 20-ročný islamista, bol v hľadáčiku polície pre terorizmus

Atentátnik, ktorého po útoku v centre Viedne zastrelila tamojšia polícia, mal 20 rokov a pochádzal zo Severného Macedónska. Mal záznamy v registri trestov a podľa prvotných vyhlásení rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera sympatizoval s extrémistickou skupinou Islamský štát.

Útočník disponoval rakúskym aj severomacedónskym občianstvom. "Bol vyzbrojený atrapou pásu s výbušninami a automatickou dlhou zbraňou, pištoľou a mačetou, aby mohol vykonať tento nechutný útok na nevinných občanov," uviedol minister vnútra. 

Identitu útočníka, ktorého polícia večer zastrelila, polícia pre prebiehajúce vyšetrovanie nechcela ráno médiám upresniť. Pracuje s verziou, že páchateľov mohlo byť viac, maximálne štyria. Minister Nehammer tiež uviedol, že zadržaných bolo niekoľko ľudí a polícia vykonala domové prehliadky na 15-tich miestach.

Minister čiastočne potvrdil informácie, ktoré dopoludnia na twitteri zverejnil bez uvedenia zdroja, šéfredaktor rakúskeho týždenníka Falter Florian Klenk. Napísal, že útočníkom bol zrejme dvadsaťročný Kurtin S., viedenský rodák, ktorého rodičia sa narodili v Severnom Macedónsku. Podľa Klenka mala útočníka v hľadáčiku rakúska polícia, pretože bol medzi 90-timi rakúskymi islamistami, ktorí chceli vycestovať do Sýrie.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyzval verejnosť, aby si všetci o 12:00 pripomenuli obete teroristického činu.

Ministerstvo vnútra podniklo kroky na zaistenie bezpečnosti občanov SR

Rezort vnútra podnikol v súvislosti s útokom vo Viedni všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. „O aktuálnej situácii u našich západných susedov komunikujeme aj s rakúskou stranou,“ povedal minister.

Policajný zbor SR zároveň vyzval Slovákov vo Viedni, že pokiaľ disponujú fotografiami alebo videozáznamami, ktoré zachytávajú prácu polície alebo pohyb útočníkov, majú sa obrátiť na rakúsku políciu. Zároveň ich nemajú zverejňovať. „Zverejnením budú ohrozené životy policajtov,“ dodala polícia.

Dočasný prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík potvrdil, že slovenská polícia vykonáva kontroly na hraniciach a strategických miestach. Opatrenia mali prijať už hodinu po útoku. Zároveň ozrejmil, že v súvislosti so streľbou komunikujú aj s partermi z okolitých krajín. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Pri streľbe z pondelka 2. novembra v centre Viedne zahynulo niekoľko civilistov a viacerí ďalší, vrátane jedného policajta, utrpeli zranenia. Na sociálnej sieti o tom informovala viedenská polícia s tým, že policajti zastrelili jedného z páchateľov. Tých je podľa polície niekoľko, sú vyzbrojení puškami a strieľali na šiestich rôznych miestach.

Premiér Igor Matovič v Ranných novinách TV JOJ potvrdil, že medzi obeťami a zranenými nie sú obyvatelia Slovenska. "Slovenské bezpečnostné zložky prijali adekvátne opatrenia na hraniciach, aj v súvislosti s ľuďmi, ktorí pochádzajú z určitej komunity a monitorujú ľudí, ktorí sú podobnej národnosti a pohybujú sa na Slovensku," vyjadril sa Matovič.

​Už v pondelok v noci po teroristickom útoku posilnilo Slovensko svoje hraničné priechody. "Terorizmus je veľké nebezpečenstvo pre celú Európu. Už v noci sme prijali opatrenie, skoordinovali sme viacero policajných jednotiek, aj naša protiteroristická jednotka začala v noci aktívne pracovať. Komunikujme s rakúskymi partnermi, posilnili sme výrazne hranice, koordinovali sme sa aj s maďarskými aj českými kolegami," informoval policajný prezident Peter Kovařík.

Minister vnútra Roman Mikulec pre TV JOJ uviedol, že podľa jeho informácie pochádzalo strelivo, ktorým strieľal útočník vo Viedni, zo Slovenska. Šéf rezortu tiež uviedol, že útočník v minulosti navštívil Slovensko. "Mám informáciu, že tu mohol byť útočník, respektíve jeden z páchateľov a mal záujem nakúpiť strelivo. Toto je informácia, ktorú s bezpečnostnými zložkami preverujeme," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

​Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini podotkol, že aj napriek pandémii koronavírusu netreba zabúdať na hrozbu terorizmu v Európe. "Šokovalo ma to, pretože ako by sme sa už viac venovali korone. Udrelo to v hlavnej sile, blízko hlavného mesta. Chcem vyjadriť veľkú ľútosť nad teroristickým útokom vo Viedni. Verím, že sa podarí zachytiť aj posledného páchateľa. Želám tým, ktorí boli zranení, aby sa čoskoro uzdravili a vyjadrujem úprimnú sústrasť tohto teroristického útoku. Teroristická hrozba v Európe nepominula a musíme byť veľmi ostražití," skonštatoval Pellegrini.

Vo Viedni je redaktor TV JOJ Rasťo Striško. Ten tvrdí, že na mieste útoku momentálne panuje kľudná atmosféra. Na miesto v dopoludňajších hodinách prišili aj predstavitelia mesta, ktorí na miesto položili vence. 

Osoby, ktoré prišli vlakmi z Viedne do Bratislavy, sú monitorované

V reakcii na teroristické útoky vo Viedni začali policajti železničnej polície okamžite monitorovať všetky osoby, ktoré na územie SR prichádzali vlakom z Viedne do Bratislavy. Ako ďalej v tlačovej správe informovala bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková, policajti boli zároveň vyslaní na strategické miesta, ktoré boli vyhodnotené na základe získaných informácií ako rizikové. „Posilnený bol výkon služby a vykonávala sa cestná a železničná kontrola ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves – Angern),“ uviedla hovorkyňa.

Polícia tiež v rámci kontrol preverila viaceré vozidlá a osoby. „Prepátrané boli i čerpacie stanice a odstavné parkovacie plochy, monitorovali sme okolie v blízkosti Synagógy. Neustále sme komunikovali so spoločnými kontaktnými pracoviskami v našej pôsobnosti. Na hraničných priechodoch s Rakúskou republikou prebiehali cestné a železničné kontroly,“ uviedla Martiniaková. Dodala, že Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave od začiatku prijatých opatrení komunikuje s Protiteroristickou centrálou Národnej kriminálnej agentúry, Krajským riaditeľstvom PZ v Trnave a s policajným pridelencom Veľvyslanectva SR vo Viedni.

Útok má na svedomí niekoľko útočníkov

Viedenská polícia na sociálnej sieti informovala, že sa útoku zúčastnilo niekoľko ozbrojených útočníkov, k streľbe došlo na šiestich rozdielnych miestach. 

"Znelo to ako petardy," opísal situáciu televízii ORF očitý svedok, ktorý si neželal byť menovaný. "Potom som si všimol, že sú to výstrely. Videl som človeka, ktorý bežal po Seitenstettengasse a strieľal z automatickej zbrane. Potom zabočil smerom na Schwedenplatz. Ďalej tam divoko strieľal. Potom prišla polícia a strieľala," upresnil očitý svedok. 

Podľa svedkov oslovených serverom oe24.at padlo "minimálne 50 výstrelov ".

Polícia vyzvala občanov, aby sa držali mimo verejných priestorov a nepoužívali ani hromadnú dopravu. Útok na synagógu vo vyhlásení doposiaľ nepotvrdila. "V 1. viedenskom obvode prebieha väčšia policajná akcia. Dôstojníci sú na mieste a kontrolujú situáciu," informuje viedenská polícia na sociálnej sieti. 

Bezpečnostní pracovníci židovskej obce v Rakúsku (IKG) vyzvali všetkých židovských spoluobčanov, aby neopúšťali svoje obydlia.

Cieľom útoku, ktorý sa odohral okolo 20:00, bola podľa denníka Kronen Zeitung synagóga v ulici Seitenstettengasse. Tá sa nachádza v blízkosti stanice metra Schwedenplatz v samom centre rakúskej metropoly. APA s odvolaním sa na IKG uviedla, že v čase útoku v synagóge ani priľahlých priestoroch patriacich obci nikto nebol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy