Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci z Viedne: Viedeň je krásne multikultúrne mesto, s týmto nikto nepočítal
Zdielať na

Slováci z Viedne: Viedeň je krásne multikultúrne mesto, s týmto nikto nepočítal

BRATISLAVA / Teroristický útok vo Viedni otriasol celou krajinou. Dotkol sa však aj mnohých Slovákov, ktorí tam žijú, pracujú či chodia do školy. Niektorí z nich sa v tom čase dokonca nachádzali v centre, neďaleko miesta, kde sa strieľalo. Nečakali, že k podobnej tragédii môže prísť aj v ich meste. Teraz sú ulice tiché a medzi ľuďmi koluje strach.

Po pondelkovom útoku, ktorý sa odohral v centre rakúskej metropoly, vládne medzi ľuďmi neistota. Situácia sa dotkla aj mnohých Slovákov žijúcich vo Viedni. Informácie o útoku a desivé videá sa rýchlo dostali aj na Slovensko. Ani nie pol hodinu po útoku už viacerí Slováci dostávali správy od svojich známych, či sú v poriadku. "Najprv sme si mysleli, že ide len o streľbu v meste, nerátali sme, že to bude teroristický útok. Zábery, ktoré sme mohli vidieť v noci s nami dosť otriasli," opisuje Slovenka Jana. 

"Ja som ani nevedel, potom mi mama volala či kukám správy, že zachytila, že je nejaká streľba v meste," tvrdí študent Michael, ktorý žije vo Viedni tri roky. 

Vypočujte si celý rozhovor so študentom Michaelom:

​Nie všetci, ale boli v tom čase doma. Ľudia si užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začiatkom lockdownu. Andreas bol v čase útoku v divadle v centre so svojimi priateľmi. "Zrazu boli počuť strely. My sme si mysleli najprv, že to boli petardy, ale veľmi rýchlo sme videli cez sociálne siete videá, že to je streľba atentátnika a museli sme sa ísť skryť v lokáloch, v reštauráciách. Našťastie mne sa nič nestalo, ani mojim kamarátom, blízkym," hovorí Andreas. 

Medzi ľuďmi vládol chaos a mestom sa ozývali sirény a vrtuľníky. "350 policajtov hermeticky uzavreli centrum mesta. Všade panika, ľudia boli znepokojení," opisuje Andreas.

"Tak to tu lietalo celú noc, asi trikrát som sa aj zobudil," hovorí slovenský študent, ktorý býva pri policajnej základni. 

Napriek hrozivej situácii cítila verejnosť podporu zo strany polície a médií, ktoré pravidelne prinášali nové informácie. Taktiež sa medzi ľuďmi ukázala solidarita.

"Polícia vyzývala, aby sme zostali doma, aby sme nepoužívali hromadnú dopravu. Hlavne, aby nezdieľali na sociálnych sieťach žiadne videá z útoku," tvrdí Alexandra. 

Veľa ľudí ráno svoje domovy neopustilo. Deti nemuseli ísť do školy a ľudia pracovali hlavne z domu. Mnohí sú v šoku, pretože nič podobné vo Viedni nečakali. "Nemali sme žiaden pocit, že by Viedeň bola rizikovým mestom," dodáva Jana. 

Vypočujte si celý rozhovor s Janou, ktorá žije vo Viedni:

"Viedeň je veľmi pokľudné mesto. Veľmi tolerantné mesto. Žije tu asi 20-50 percent moslimov, Turkov a nikto s tým nepočítal," hovorí Andreas. 

"Minulý týždeň, keď som išiel do školy som si vravel, že však tuším, že sa v Európe, už nič také nestalo. Ešte som si paradoxne hovoril, že vlastne ani neviem, že by sa vo Viedni niečo také stalo," dodáva slovenský študent Michael. 

Slovák Andrej pracuje v reštaurácii. V čase útoku bol v reštaurácii neďaleko miesta streľby. "Vyšiel som von na ulicu a počul som výstrely alebo výbuchy. Bola taká panika, že ľudia utekali domov. Nepremávala doprava. Momentálne nariadenia sú také, že sa nesmie vychádzať von na ulicu, takže v podstate nič tu nefunguje," uviedol Andrej. 

​Vo Viedni žije aj Natália Kisková, dcéra exprezidenta Andreja Kisku. Tá bola v čase teroristického útoku doma. O incidente sa dozvedela od slovenských kamarátov. "Prvý moment bol, že som nevedela, kde presne je priateľ na večeri. Tak som mu začala volať a písať, či je všetko ok. Po chvíli sa mi ozval, že je blízko domu a my sme ďalej teda od celého diania," uviedla Natália Kisková. 

​Vo Viedni žije aj Slovenka Edita. Tá bola rada, že jej sestre je v preventívnej karanténe, pretože by inak bola v meste na drinku. Jej kamarátka ale bola v čase incidentu v bare, kde museli zostať nútene viac ako 5 hodín. Potom ich organizovane taxíkmi policajti a príslušné orgány transportovali domov. 

Jej 7-ročná dcéra má v centre Viedni krúžky. "Moja dcéra tam má krúžky. Aj ona, ako sedemročná, keď sa ráno dozvedela, čo sa stalo, tak jej prvá otázka bola, či vôbec jej učitelia žijú," uviedla Edita pre TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy