Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po teroristickom útoku vo Viedni je zranená aj jedna Slovenka, informovalo ministerstvo zahraničných vecí
Zdielať na

Po teroristickom útoku vo Viedni je zranená aj jedna Slovenka, informovalo ministerstvo zahraničných vecí

Vo Viedni je aj redaktor TV JOJ Rasťo Striško, ktorý tam mapuje situáciu.

VIEDEŇ / Pri útoku vo Viedni sa zranila aj jedna Slovenka, informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí.

"Áno môžem potvrdiť, že nás v súvislosti so včerajšími teroristickými útokmi vo Viedni rakúska strana informovala o jednej zranenej občianke SR. Rezort diplomacie poskytuje náležitú konzulárnu asistenciu a maximálnu možnú súčinnosť. Na miesto hospitalizácie sme vyslali nášho diplomatického zástupcu," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Správu budeme aktualizovať. 

Streľba vo Viedni si vyžiadala troch mŕtvych civilistov a 15 zranených. Obeťami sú dvaja muži a žena, informoval minister vnútra Karl Nehammer. Mŕtvy je aj podozrivý útočník, ktorý mal útočnú pušku a falošnú samovražednú vestu. Zastrelila ho polícia.

Nehammer uviedol, že podozrivý bol podľa počiatočných vyšetrovaní sympatizant extrémistickej skupiny Islamský štát. Ďalšie podrobnosti o ňom pre pokračujúce vyšetrovanie odmietol poskytnúť. Úrady sa stále usilujú určiť, či sú aj ďalší útočníci, ktorí by mohli byť na úteku. Polícia vyzýva ľudí vo Viedni, aby v utorok zostali doma.

Útok sa odohral v pondelok krátko po 20:00 neďaleko hlavnej viedenskej synagógy v centre mesta, kde si ľudia užívali poslednú noc v reštauráciách a baroch pred začatím pandemického lockdownu. Podľa polície sa streľba odohrala na šiestich miestach.

"Sme obeťami opovrhnutiahodného teroristického útoku v hlavnom meste," vyjadril sa niekoľko hodín po streľbe kancelár Sebastian Kurz. Nehammer incident označil za útok na rakúske hodnoty a demokratickú spoločnosť.

Rakúske ozbrojené sily vyslali vojakov, aby strážili kľúčové miesta vo Viedni a pomohli tak polícii pri vyšetrovaní. Nemecko a Maďarsko sa ponúkli Rakúsku, že tam pošlú taktické policajné jednotky.

Úrady tvrdia, že polícia dostala od verejnosti 20-tisíc videí súvisiacich s útokom.

Útok rýchlo vyvolal odsúdenie aj podporu od lídrov vo svete. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého krajina sa v ostatných týždňoch potýkala s viacerými útokmi, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že Francúzi "zdieľajú šok a smútok rakúskeho ľudu zasiahnutého dnešným útokom". Americký prezident Donald Trump vyjadril podporu Rakúsku v boji proti terorizmu. "Tieto zlé útoky proti nevinným ľuďom musia prestať," napísal na Twitteri.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy