Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci po týždňovej prestávke opäť rokujú. Šeliga z rokovacej sály vykázal poslancov ĽSNS
Zdielať na

Poslanci po týždňovej prestávke opäť rokujú. Šeliga z rokovacej sály vykázal poslancov ĽSNS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od dnes pokračuje rokovanie parlamentu, ktoré bolo odložené pre pandémiu koronavírusu. Poslanci opozície však v rokovacej sále chýbajú. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval poslancov strany Kotlebovci (ĽSNS), aby predložili potvrdenie o negatívnom antigénovom alebo PCR teste na ochorenie COVID-19.

Po týždňovej prestávke dnes môže parlament opäť pokračovať v práci. Medzi poslancami rezonujú najmä témy o testovaní a teroristickom útoku vo Viedni.

Pri vstupe do budovy sa musia poslanci preukázať negatívnym certifikátom, okrem toho musia mať nasadené rúška, nechať si odmerať teplotu a vydezinfikovať si ruky. Tieto opatrenia všetci, okrem klubu ĽSNS akceptovali. Poslanci argumentujú právnou analýzou, tú ale spochybňuje aj predseda Ústavno právneho výboru, ktorý hovorí o ochrane verejného zdravia. 

​Na vstupe do budovy sa preukazovala aj bývala ministerka vnútra Denisa Saková. "Ja sa priznám, že výsledky mám v maily, som si to len zabudla vytlačiť, hovorí Saková. Vyjadrila sa aj k postoju strany ĽSNS, ktorá odmietla akceptovať výzvu pri vstupe do budovy a to aj napriek tomu, že mali najviac pozitívnych poslancov. "Je to troška smutné, pretože nie len celé Slovensko ale celá EÚ sa trápi s kovidom a ešte robia takéto prekážky a hlavne ukazovať ľudom, ako sa chováme nezodpovedne, tak to je troška smutné," vyjadrila sa Saková. Na ich argumentáciu, že to nie je v súlade s ochranou zdravotných údajov a dokumentácie odpovedala, že či už je to v súlade alebo nie, všetci máme byť zodpovední voči občanom a celej spoločnosti. 

​Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa preukázal negatívnym výsledkom testu prostredníctvom SMS. Spochybňuje právo žiadať certifikát na vstupe do budovy ale aby sa dostal do parlamentu, má ho pri sebe k dispozícií."Stále vo vzduchu visí otázka, či niekto má alebo nemá právo informovať sa o tom, aký je môj zdravotný stav," tvrdí Pellegrini. Právny rozpor tam teda vníma."Stále dodnes nedal nikto jednoznačnú odpoveď, či je to v poriadku ale ja samozrejme rešpektujem nariadenia v tejto budove, keďže tu pracujem," doplnil Pellegrini. 

Začiatok hlasovania o 11:00 sprevádzala minúta ticha, práve za teroristické útoky, ktoré sa odohrali včera vo Viedni a tiež vo Francúzsku pred niekoľkými dňami. Viacerí podpredsedovia parlamentu, či predsedovia strán, ktoré sú v parlamente vyjadrili sústrasť obetiam útoku a veria, že čoskoro sa podarí situáciu vo Viedni stabilizovať. 

​Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) vykázal z rokovacej sály poslancov za stranu Kotlebovci (ĽSNS). Vyzval ich, aby predložili potvrdenie o negatívnom antigénovom alebo PCR teste na ochorenie COVID-19." Pre poslancov NRSR platí vyhláška. Poslanci nie sú žiadni nad ľudia. Pýtal som sa pracovníkov, všetky poslanecké kluby sa preukázali okrem Kotlebovcov. Aj pán Fico je kritikom niektorých vecí, ráno prišiel ako normálny človek a ukázal, že mal negatívny výsledok. To isté aj ostatní kolegovia zo strán. Kotlebovci sa tvária, že sú nad ľudia a budú vykázaní z rokovacej sály. O tejto situácií samozrejme bude upovedomená polícia s tým, že v zmysle zákona ja očakávam, že dostanú pokutu 1650 eur. Toto je táka arogancia, ktorú títo neofašisti predvádzajú, dehonestujú národná radu, dehonestujú poslancov, lebo práve pre toto si ľudia myslia, že sú poslanci nejakí nad ľudia," vyjadril sa k situácií Šeliga. Na grémiu sa dohodli, že všetci ukážu certifikát, respektíve negatívny test, pretože niektorí poslanci sú nakazení. "Korona naozaj nerozlišuje medzi tým, či je niekto novinár, poslanec alebo robotník, toto je absolútna arogancia a výsmech," doplnil Šeliga. 

Predseda ĽSNS Marian Kotleba argumentoval, že podľa stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov SR nie sú poslanci ani občania SR povinní sa nikomu preukazovať dokladom o zdravotnom stave. Doplnil, že takéto potvrdenie „nemá komu predložiť”.

​Šeliga povedal, že postupuje podľa paragrafu 32 zákona o rokovacom poriadku, ktorý hovorí o poriadku v rokovacej sále a zabezpečení nerušeného rokovania v rokovacej sále. Súčasťou je podľa neho aj opatrenie týkajúce sa zdravia poslancov a zamestnancov NR SR. Poslancov ostatných strán aj nezaradených zákonodarcov okolo expremiéra Petra Pellegriniho (nezaradený) podpredseda parlamentu pochválil, že ráno pri vstupe do parlamentu predmetné potvrdenie predložili.

​"Ak niekto z Kotlebovcov sedel v pléne a je pozitívny, tak bude trestne stíhaný za podozrenie, za spáchanie trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby," informuje Šeliga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy